Viisi klassikkoa

Oletko lukenut klassikoita? Valinnanvaraa on vaikka kuinka ja joukosta löytyy tosi kiinnostavia ja vaikuttavia kertomuksia eri ajoilta ja genreistä. Itse luen mielelläni e-kirjojen lukulaitteella englanninkielisiä klassikoita 1800- ja 1900-luvulta, kuten Jane Austenin, George Eliotin ja Charles Dickensin teoksia. Pidän myös ajan tieteis- ja rikosromaaneista, joita kirjoittivat esim. H. G. Wells ja Arthur Conan Doyle. Agatha Christien dekkaritkin ovat kestosuosikkejani. Englanninkielisiä klassikkoromaaneja voi lukea tai ladata kätevästi netistä ilmaiseksi esimerkiksi Project Gutenbergin sivuilta. Monet englanninkieliset klassikot löydät myös Vaski-verkkokirjastosta joko ihan englanniksi tai suomennettuna ja osa on saatavilla myös e-kirjana. Tässä viisi viime aikoina lukemaani klassikkoa:

 

1. H. G. Wells: Maailmojen sota (The War of the Worlds)

Teos on englantilaisen H. G. Wellsin alun perin vuonna 1898 julkaistu scifi-romaani, jossa marsilaiset hyökkäävät maapallolle aikeenaan valloittaa ja asuttaa se. Marsilaiset aiheuttavat maassa suurta tuhoa isoilla sotakoneillaan ja kylvävät kauhua ihmisten keskuudessa. Kirjan kertoja (samalla päähenkilö) kuvaa hyvin sitä miten ihmiset käyttäytyvät katastrofitilanteessa ja kuinka ihmiskunta yrittää puolustautua ylivoimaista vihollista vastaan. Hävittävätkö marsilaiset kaiken tieltään, musertuvatko ihmisten kodit ja kaupungit ja kulttuurit yhteiskuntajärjestyksineen lopullisesti? Yllättävä loppuratkaisu on ajatuksia herättävä.

 

2. Charles Dickens: Kolea talo (Bleak House)

Viktoriaanisen ajan Englantiin sijoittuva Kolea talo on julkaistu ensin jatkokertomuksena vuosina 1852-1853. Se on suomennettu vasta vuonna 2006. Romaanin keskiössä on vuosikausia kanslerinoikeudessa jatkunut kuuluisa ja kaikin tavoin absurdiksi muuttunut oikeusjuttu Jarndyce ja Jarndyce, jonka vaiheisiin kietoutuvat myös romaanin keskeisten henkilöiden tarinat. Kirjan alkupuolella päähenkilö orpotyttö Esther Summerson pääsee yhdessä kahden nuoren serkuksen, Richard Carstonen ja Ada Claren kanssa asumaan oikeusjutussa osallisena olevan John Jarndycen luo Koleaan taloon. Oikeusjutun lonkerot tuovat mukaan romaanin monipuoliseen henkilögalleriaan muitakin keskeisiä henkilöitä, kuten rikkaan ja onnettoman Lady Dedlockin ja terävän etsivä Bucketin. Kirjan juoni on erittäin jännittävä (jopa dekkarimainen) ja tarina on täynnä yllättäviä paljastuksia ja juonenkäänteitä, rakkautta, voimakkaita tunteita, huumoria ja taistelua vaikeuksista selviytymiseksi. Lopussa salaisuudet selviävät, mutta miten käykään oikeusjutun ja Estherin.

 

3. Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmesin seikkailut

Teos on Sherlock Holmes -novellien kokoelma ja koostuu kolmesta englanniksi vuosina 1892-1905 ilmestyneestä tarinakokoelmasta suomenkielisiltä nimiltään Sherlock Holmesin seikkailut, Sherlock Holmesin muistelmat ja Sherlock Holmesin paluu. Näissä usein hyvin erikoisissa tarinoissa seikkailevat maailman todennäköisesti kuuluisin salapoliisihahmo, ylivoimaisen päättelykyvyn  ja älyn omaava, piippua polttava yksityisetsivä Sherlock Holmes ja hänen uskollinen ystävänsä tohtori Watson. Jutut ratkaisee tarkasti havainnoiva ja loogisesti päättelevä Holmes ja niiden tarinat kertoo yleensä sivustaseuraajan roolissa pysyttelevä Watson. Sherlock Holmes on toiminut esikuvana ja inspiraation lähteenä monille muille kuvitteellisille salapoliisihahmoille, minkä huomaa kyllä erilaisia dekkareita lukiessa.

 

4. Jane Austen: Järki ja tunteet (Sense and Sensibility)

Vuonna 1811 julkaistu Jane Austenin Järki ja tunteet on klassinen rakkausromaani, jossa keskitytään kuvaamaan kahden sisaren, Elinor ja Marianne Dashwoodin (rakkaus)elämää perheen isän kuoleman ja siitä seuranneen köyhtymisen jälkeen. Sisarten olisi tärkeä löytää hyvät aviomiehet, mikä ei ole helppoa ajan sosiaalisten normien, ihmisten aseman ja varallisuuden rajoittaessa nuorten naisten ja miesten välistä kanssakäymistä ja siskojen rakastuessa vääränkinlaisiin miehiin. Olisi todella tärkeää osata yhdistää järki ja tunteet. Austenin teksti on osin hyvin humoristista, hän myös kuvaa tarkasti henkilöitä tunteineen ja tekee osuvia huomioita yhteiskunnasta ja käyttäytymissäännöistä. Kirjan lopussa tietenkin selviää löytävätkö tunteellinen ja impulsiivinen Marianne ja hillitty Elinor itselleen sopivan puolison ja onnen elämäänsä.

 

5. Charlotte Brontë: Kotiopettajattaren romaani (Jane Eyre)

Brontën Kotiopettajattaren romaani on julkaistu Englannissa vuonna 1847 ja kertoo nuoren, orvon kotiopettajan, Jane Eyren, tarinan. Oltuaan ensin oppilaana ja opettajana Lowoodissa, köyhien ja orpojen tyttöjen laitoksessa Jane saa paikan herra Rochesterin ottolapsen opettajana Thornfieldin kartanossa ja rakastuu syvästi työnantajaansa Edward Rochesteriin. Jane on hyvin vahva henkilö ja tässä kehitysromaanissa on keskeisessä roolissa Janen ulkoisen ja sisäisen kasvamisen ja persoonallisuuden kehityksen kuvaaminen monien vastoinkäymisten kautta. Tarinan juonikuvio on hyvin jännittävä ja sisältää monenlaisia tapahtumia ja outoja elementtejä, kuten kartanon omituiset tapahtumat, Edward Rochesterin elämän traagiset käänteet, uusien sukulaisten löytämisen ja yllätysperinnön saamisen. Jane säilyttää vankkumattoman korkean moraalinsa tapahtuupa mitä hyvänsä, mutta miten päättyykään hänen ja epäonnisen herra Rochesterin suuri rakkaustarina.

 

Kirjoittaja: Soile