Vieraista kulttuureista kertovia nuortenkirjoja

Nuortenkirjat, jotka kertovat erilaisista kulttuureista, ovat aika ajoin erittäin kysyttyjä. Alla olevaan listaan on valittu nuortenkirjoja, jotka kertovat eri kulttuuritaustaisista nuorista ja heidän elämästään joko kotimaassaan tai uudessa kotimaassaan maahanmuuttajina. Monessa kirjassa käsitellään myös ongelmia, kuten rasismia, etnistä erilaisuutta, sotaa ja pakolaisuutta. Kirjat ovat pääosin romaaneja. Yksi elämäkertaluokan teos on myös mukana.

Abrahamson, Emmy: Kuinka selviytyä puolalaisesta äidistä? (Karisto, 2012). Hauska ja viihdyttävä 1980-luvulle sijoitettu tarina 16-vuotiaan Ruotsissa asuvan puolalaistyttö Alicjan kesälomasta, joka on kaikkea muuta kuin rauhallinen. Kirjassa pilaillaan kulttuurierojen ja nolojen perheenjäsenten kustannuksella.

Amdel-Fattah, Randa: Näyttääkö pääni tässä isolta? (Karisto, 2005). Muslimityttö Amal lukee Cosmopolitania, shoppailee ja juoruilee kuin kuka tahansa 16-vuotias. Elämä muuttuu, kun hän alkaa käyttää hijabia. Kirja kertoo kulttuurieroista, erilaisuudesta ja rasismista.

Backlén, Marianne: Donovan (WSOY, 1995). Jamaikalla asuu yhdeksänvuotias rastapoika Donovan yhdessä nuoren ottoisänsä Miltonin ja 16-vuotiaan sukulaistyttö Simonen kanssa. Elämä leppoisassa pikkukylässä on aivan toista kuin kokemukset kaukaisessa Suomessa, jonne Donovan ja Milton lentävät vuodeksi sukuloimaan.

Bradford, Chris: Soturin tie (WSOY, 2009). Haaksirikosta selviytynyt nuori englantilaispoika Jack Fletcher pääsee samuraimestari Takeshin suojatiksi. Hän tutustuu japanilaiseen filosofiaan ja samurai-kulttuuriin, mutta törmää muiden oppilaiden ennakkoluuloihin. Tarina sijoittuu 1600-luvulle ja sisältää runsaasti japanilaista kulttuuria koskevia kuvauksia ja sanastoa. Kirja aloittaa sarjan.

Desai Hidier, Tanuja: Sopivasti sekaisin (Otava, 2004). Intialaistyttö Dimple Lala ja hänen paras ystävänsä, amerikkalaistyttö Gwyn, asuvat monikulttuurisessa New Yorkissa. Molemmilla tytöillä on sama ihastuksen kohde, intialainen dj Karsh.

1kuvavieras

 

Halme Antti: Metalliveljet (Otava, 2009). Harri ja Ville joutuvat viettämään kesälomansa Norjassa, joten asiaankuuluvasti he perustavat oman metallibändin. Kitaristi, irakilainen Hachemi, herättää joissakin isänmaahenkisissä norjalaisissa kiukkua. Kirjan teemoina ovat kokemukset vieraassa maassa oleilusta, erilaisuuden pelot ja ennakkoluulot sekä rasismi.

Holmberg, Annina: Punainen kyynel (WSOY, 2000). 17-vuotias Elina reilaa Itä-Euroopassa vuonna 1990. Pienessä Dubrovnikin kaupungissa Elina rakastuu komeaan serbiin, Milaniin. Nuoret vannovat tapaavansa seuraavanakin kesänä, mutta Balkanin sota uhkaa muuttaa kaiken.

Jaantila, Anu: Sanna ja Sam – forever? (WSOY, 1997). Sibelius-Akatemiassa opiskeleva Sanna ja meksikolaisamerikkalainen Sam ovat tutustuneet Sannan vaihto-oppilasvuotena Michiganissa. Kun Sanna saa yliopistostipendin Coloradoon, helpottuu nuorten seurustelu, mutta miten käy Samin opiskelupaikan kanssa, se kun ei ole vähemmistökulttuurin edustajalle mikään itsestäänselvyys?

Johansson i Backe, Kerstin: Näkymätön Elina (Otava, 2003). 1930-luvulla Tornionjoki-laaksossa asuva Elina joutuu koulukiusatuksi puolustaessaan oikeuttaan omaan kieleen.

Kallioniemi Tuula: Kulkuripoika ja tuulen tyttö (Otava, 2005). Fantasiapiirteitä sisältävässä historiallisessa romaanissa käsitellään sotaa, pakolaisuutta ja rakkautta. Miltä lapsesta tuntuu jättää kotiseutu ja oma perhe? Miten pelottavaa on joutua outoon ympäristöön kielitaidottomana? Millaista on varttua ja kokea ensirakkautensa sodan keskellä? Miltä tuntuu tulla syrjityksi ulkonäön ja kielen perusteella?

2kuvavieras

 

Laestadius, Ann-Helén: Terkkuja Sopperosta (Kieletär Inari, 2017). Agneksen saamelaisuus on ruotsalaistytölle itselleenkin täysi mysteeri. Tutustuminen poronhoitajapoikaan saa tytön tutustumaan omaan alkuperäänsä.

Lempinen, Marja-Leena: Pohjantähden valtakunta (Otava, 1998). Välimerelle asti purjehtinut viikinkimies Erik vie Samoksen saarella syntyneen Elenan mukanaan Pohjolaan, jossa tyttöä odottavat erilaiset ja vihamieliset ihmiset outoine tapoineen.

Mankell, Henning: Tulen salaisuus (WSOY, 2008). 12-vuotias Sofia pakenee kotikylästään sisällissodan levitessä Mosambikissa. Pakomatka vaatii urheutta, sillä se on täynnä vaaroja ja vaikeuksia. Kirja aloittaa sarjan.

McCaughrean, Geraldine: Tuulien testaaja (Tammi, 2006). Historiallinen romaani 1200-luvun Kiinasta. 12-vuotias kiinalaispoika Haoyou myydään sirkukseen. Poika on sukunsa perinteiden ja oman uskontonsa määräysten vanki.

Olsson, Sören: Zeina ja Nalle (Otava, 2003). Kahden eri kulttuuritaustaisen nuoren hauska ihastumistarina nykypäivän Ruotsista. Kirja aloittaa sarjan.

Rannamaa, Silvia: Kadrin päiväkirja (Savukeidas, 2014). Orvoksi jäänyt virolaistyttö yrittää elää normaalia elämää sodasta huolimatta. Elämämuutos tulee yllättäen auto-onnettomuuden myötä.

kadrinpaivakirja

Rosoff, Meg: Poikkeustila (Otava, 2005). Unenomainen tarina amerikkalaistyttö Daisysta, jonka maalla vietettyä kesää varjostavat huhut sodan alkamisesta, terrorismista, pommituksista ja suljetuista rajoista.

3kuvavieras

Sachar, Luis: Riskitekijä (Otava, 2006). Onko ihonvärillä väliä? Poikien rangaistusleiriltä palannut Theodore “Kainalo” Johnson yrittää elää kunnon kansalaisen elämää, vaikkei se ole helppoa. Vanhemmat vaativat säännöllisiä huumetestejä, ja vauraiden valkoisten asuinalueilla pojan iso musta olemus herättää ennakkoluuloja.

Sepetys, Ruta: Harmaata valoa (WSOY, 2011). Toisen maailmansodan aikaan Liettua oli osa Neuvostoliittoa. Salainen poliisi keräsi koulutetut ns. maanpetturit ja lähetti heidät kuolemanleireille Siperiaan. Myös 15-vuotiaan Linan perhe ahdetaan junaan matkaamaan halki Venäjän ja kohtaamaan työleirien epäinhimillisen raatamisen. Kirja perustuu kirjailijan oman suvun vaiheisiin Liettuan kansanmurhan ja neuvostomiehityksen aikana.

Angie Thomas: Viha jonka kylvät (Otava, 2017). Poliisi ampuu Starrin ystävän. Starr on ainoa silminnäkijä, ja hänen todistuksensa voi tuhota koko mustan yhteistön. Se voi maksaa myös hänen henkensä.

Thor, Annika: Lumpeenkukkalampi (Tammi, 2002). 13-vuotias juutalaistyttö Steffi pakenee sukulaistensa luo Ruotsiin toisen maailmansodan aikaan.

Tiainen, Marja-Leena: Alex ja pelon aika (Tammi, 2006). 14-vuotiaan Alexin kotimaassa räjähtää. Isänsä ja veljensä menettäneenä poika joutuu pakenemaan väkivaltaisuuksia vieraaseen maahan turvapaikanhakijana. Teemoina yhteiskuntakriittisyys, ihmisoikeudet ja pakolaisuus.

Tiainen, Marja-Leena: Alex, Aisha ja Sam (Tammi, 2007). Kolme eri puolilta maailmaa kotoisin olevaa nuorta turvapaikanhakijaa elää perheryhmäkodissa tutustuen elämään uudessa kotimaassaan. Sarjan toinen osa.

4kuvavieras

Tiainen, Marja Leena: Alex, Aisha ja toivon aika (Tammi, 2008). Alexin ja Aishan tarinan päätösosassa Alex tapaa kadoksissa olleen veljensä, mutta Aisha joutuu ristiriitaiseen tilanteeseen perinteitä kannattavien muslimivanhempiensa kanssa.

Tiainen, Marja-Leena: Kahden maailman tyttö (Tammi, 2011). 17-vuotias Tara haluaa elää kuten muutkin suomalaistytöt. Hän haluaa meikata ja pukeutua muodikkaasti, harrastaa, olla Facebookissa ja tavata ystäviään. Mutta isän ja isoveljen mielestä se on väärin ja saattaa vaaraan koko suvun kunnian. Liian vapaamielisesti käyttäytyvää Taraa pahoinpidellään ja pidetään arestissa,ja hänet aiotaan naittaa ulkomailla asuvan sukulaismiehen kanssa.

Tiainen, Marja-Leena: Pikkuskini (Tammi, 2002). 15-vuotiaan Samin isän uusi vaimo on venäläinen Olga. Sami ei voi sietää Olgaa, eikä ylipäätään maahanmuuttajia. Harmillisesti tyttöystävä Piia ihastuu ulkomaalaiseen poikaan, ja Samin mitta on täysi. Hän lyöttäytyy kimppaan koulun rasistien kanssa. Skinien sisäpiiriin ei pääse helposti, sillä aateveljet odottavat tekoja.

Wahl, Mats: Näkymätön (Otava, 2005). Pikkukaupungin hiljaiset kulissit alkavat kaatua. Koulun seiniltä löytyy hakaristejä, skinheadit kokoontuvat ja pitävät koko koulua vallassaan. Jännitystarina äärioikeistolaiseen ryhmään liittyvistä nuorista ja heidän uhristaan.

Wahldén, Christina: Kunnian tähden (Otava, 2003). Fanny ja Siri pääsevät lakkiaisten jälkeiseksi kesäksi Tukholmaan vanhainkotiin töihin. Tyttöjen kesäsuunnitelmat saavat käänteen, kun oven taakse ilmestyy koulusta tuttu Dana, joka on paennut kotoaan saatuaan tappouhkauksen. Danan perhe ei nimittäin hyväksy tyttären tanssiharrastusta, ja hänet on luvattu vaimoksi sukulaismiehelle.

5kuvavieras

Filipovic, Zlata: Zlatan päiväkirja : nuoren tytön elämä Sarajevossa. (1994) 11-vuotias Zlata kirjoittaa päiväkirjaa Bosnian sodan taisteluiden ja ainaisen pelon keskellä, Sarajevon ollessa piiritettynä. Elämäkerta (luokka 99.1).

zlatanpaivakirja

Linkkivinkkejä ja lähteitä:

Maailmankoulu

Nuortenkirjallisuus Maailmankoulun nettisivulla.

Koosti: Satu