Uskonnon varjossa

HLBTQIA-lukupiiri on tältä vuodelta saapunut päätökseensä. Viimeisellä tapaamisella juotiin kahvia (ja teetä!) ja keskusteltiin Jeanette Wintersonin jo vuonna 1985 ilmestyneestä teoksesta Appelsiini ei ole ainoa hedelmä. Kirja kertoo Jeanette-nimisestä tytöstä, josta ääriuskovainen äiti kasvattaa lähetyssaarnaajaa. Jeanetten koko elämä pyörii seurakunnan ympärillä, kunnes hän kuusitoistavuotiaana rakastuu toiseen tyttöön, ja kaikki entiset totuudet kyseenalaistuvat. Seurakunta ei katso lesboutta hyvällä, ja lopulta Jeanette jättääkin kirkon ja entisen elämänsä taakseen.

Vaikka kirjan julkaisusta on jo kolmekymmentä vuotta, on sen aihe edelleen kiusallisen ajankohtainen. Myös Suomessa on uskonnollisia yhteisöjä, joissa normista poikkeavaa sukupuoli- tai seksuaali-identiteettiä ei hyvällä katsota. Lukupiirissä pohdittiin paljon Raamatun tuntemusta ja sen tarpeellisuutta kirjan ymmärtämisen kannalta. Moni Raamattu-viite meni ehkä hieman ohi, koska paikalla ei ollut yhtäkään kristittyä eikä ketään, jolla Raamattu olisi ollut tuttu ala-asteen uskontotuntien ulkopuolelta. Toisaalta myös kristinuskosta mitään tietämättöminä saimme kirjasta paljon irti.

Lukupiiri on tältä vuodelta ohi, eikä ensi vuoden ohjelmasta ole vielä mitään tietoa. Hieman pohdimme tietokirjojen lukemista, mutta tähän kaikki lukupiiristä kiinnostuneet voivat tietenkin itse vaikuttaa. Laittakaa sähköpostia Samulle (samu.eeve@turku.fi), jos toiminta kiinnostaa!