TOP5 -kirjalista

Tässä on kahden tettiläisen TOP5-lista Stoorin aineistosta. Olimme viisi päivää työelämään tutustumisessa Turun pääkirjaston nuortenosastolla ja päätimme kerätä tähän listaan lempikirjojamme.

James Dashner: Maze Runner 3, Tappava lääke (The Death Cure)

“Näin sen pojan kuolevan. Hänen silmissään oli viimeisten sekuntien ajan puhdasta kauhua. Ei niin voi tehdä. Ei ihmiselle voi tehdä niin. En välitä, mitä kukaan sanoo, en välitä, kuinka moni ihminen sekoaa ja kuolee, en välitä, vaikka koko hemmetin ihmiskunta häviäisi. Vaikka se olisi ainoa keino lääkken löytämiseksi, olisin sitä vastaan.”

James Dashner on vuonna 1972 syntynyt kalliovuorilla asuva erityisesti lapsille ja nuorille scifiä, sekä fantasiaa kirjoittava kirjailija. Hänen kirjoittamansa Maze runner-trilogia on päässyt New York Timesin bestseller-listalle, ja sen kahdesta ensimmäisestä osasta on tehty jo elokuvat sekä kolmannen osan elokuvan on määrä ilmestyä pian.

Maze Runner-trilogia kertoo tulevaisuudesta, jonka auringon roihut ovat saastuttaneet ja lähes tuhonneet. Valloilleen on päästetty tauti, joka tarttuu ilmateitse ja tappaa hitaasti. Auringon rouhut ovat tuhonneet ja tehneet asuinkelvottomiksi aavikoiksi suuria alueita. Thomas ystävineen on ihmiskunnan ainoa keino selviytyä, sillä he ovat taudille immuneeita. PAHAn-organisaatio tekee heille kuitenkin inhimillisyyttä koettelevia ihmiskokeita löytääkseen taudille lääkkeen, sillä he ovat valmiita maksamaan mitä tahansa, jotta ihmiskunta selviytyisi.

Kolmannessa osassa Thomaksen vaarallinen tarina jatkuu. PAHA-organisaatio ei jätä Thomasia kavereineen rauhaan, ja poltetun maan ylityksen jälkeen on edessä jotain vieläkin karmivampaa. Thomasin saatua osan piinaavista muistoistaan takaisin hän onnistuu uhkarohkeiden ystäviensä kanssa pakenemaan PAHAn edustajilta, jotka eivät jätä keinoja käyttämättä, jotta jäljelle jäänyyt ihmiskunta saataisiin pelastettua.

 

 

 

Tarkoitettu, Ally Condie

Ally Condie: Tarkoitettu (Matched)

“Nyt minusta tuntuu, että tutustuessani häneen tutustun samalla itseeni. En aavistanut, että rakastuisin hänen sanoihinsa. En aavistanut, että löytäisin niistä itseni. Jos rakastuu ihmisen tarinaan, rakastuuko silloin myös ihmiseen itseensä?”

Tarkoitettu on tarina tulevaisuuden Yhteiskunnasta, joka päättää kaiken, mitä ihmiset tekevät. Yhteiskunta päättää, mitä ihmiset syövät, missä työskentelevät, kuinka pukeutuvat ja milloin kuolevat. Kun kansalaiset täyttävät 17, Yhteiskunta valitsee heille tulevan kumppaninsa.

17-vuotiaalle Cassialle valitaan hänen hyvä ystävänsä Xander, mutta pian ruudulle ilmestyy toisen tutun pojan, arvoituksellisen Kyn kasvot. Kyn luokitus Yhteiskunnassa on poikkeava, eli hän ei saa mennä naimisiin rikollisen menneisyytensä takia. Cassia alkaa heti miettimään ruudulle ilmestyneitä uusia kasvoja ja valintaansa. Uskaltaako Cassia uhmata Yhteiskunnan sääntöjä ja valita kahdesta pojasta itse?

Ally Condie kirjoittaa nuorille aikuisille scifiä ja romantiikkaa. Tarkoitettu on hänen tunnetuin teoksensa, joka on samannimisen trilogian ensimmäinen osa.

 

 

 

 

Abigail Gibbs: Illallinen vampyyrin kanssa

“Suljin silmäni ja tunsin hänen veitsenterävien hampaidensa keveän painalluksen vasten kurkussani sykkivää valtimoa, ennen kuin toinen niistä puhkaisi ihoni ja painui syvemmälle.”

Illallinen vampyyrin kanssa on kuolematon rakkaustarina, jonka vertahyytävät kohtaukset voi lukiessaan tuntea iholla.

Kirja kertoo Violet Leestä, tytöstä, joka joutuu yöllä Trafalgarin aukiolla seisoskellessaan keskelle vampyyrien ja metsästäjien yhteenottoa… tai pikemminkin vampyyrien ruokailua heidän teurastaessaan lauman metsästäjiä. Näin violet ensiksi ainakin ajattelee, kun vampyyrit kidnappaavat hänet teurastuksen silmännäkijänä. Ajatusten laidat kuitenkin muuttuvat, kun vampyyrien todelliset luonteet paljastuvat, eikä Violetista enää loppujen lopuksi tunnukkaan niin pahalta ajatukselta muuttua heidän kaltaisekseen. Se on nimittäin vaihtoehtona ikuiselle vankeudelle vampyyreitä täynnä olevassa kartanossa. Violetin tunteet vaikuttava myös suuresti ajatusten kulun muutokseen ja valintaan, kun hän sattuu rakastumaan muutamaan vampyyriin.

Abigail Gibbs on Brittiläinen kirjailija, joka oli vain 17- vuotias kirjoittaessaan Romaaninsa osa osalta nettiin, jossa se sai suuresti suosiota. Tämän ansiosta kustantamo HarperCollins kiinnostui tästä nuoresta kirjailijasta ja teki kirjasta kustannussopimuksen.   Abigail Gibbs aloitti tarinopidensa nettiin jakamisen viidentoista vuoden ikäisenä josta hän nousi internetin parrasvaloihin.

Ransom Riggs: Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille

Olin juuri ehtinyt sopeutua ajatukseen, että edessäni oli hyvin tavallinen elämä, kun epätavalliset tapahtumat alkoivat. Niistä ensimmäinen oli raastava kokemus, ja kuten mullistavat kokemukset aina, sekin jakoi elämäni kahtia, aikaan Ennen ja aikaan Jälkeen. Monien muiden tulossa olevien epätavallisten asioiden tapaan tämä ensimmäinenkin liittyi isoisääni, Abraham Portmaniin.”

15-vuotias Jacob on kasvanut kuunnellen isoisänsä tarinoita eriskummallisista orpolapsista ja hirviöistä. Isoisän kuoleman myötä Jacob lähtee tarinoissa esiintyneelle kaukaiselle saarelle ja löytää sieltä Peregrinen lastenkodin rauniot. Jacobin tutkiessa merkillisen talon hylättyjä huoneita ja käytäviä, hänelle selviää, että talossa aikoinaan asuneet lapset olivat eriskummallisia ja vaarallisiakin, niin kuin isoisä oli tarinoissaan kertonutkin. Ja vaikka se vaikuttaa mahdottomalta, Jacobista tuntuu, että lapset ovat vielä elossa.

Ransom Riggs on yhdysvaltalainen, Marylandista kotoisin oleva kirjailija, joka tuli tunnetuksi esikoisromaanistaan, joka on Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille. Tämä romaani on trilogian ensimmäinen osa ja siitä on tehty elokuva vuonna 2016.

 

John Green – Arvoitus nimeltä Margo

“Margo rakasti aina mysteereitä. Ja kun ottaa huomioon, mitä kaikkea myöhemmin tapahtui, en voi olla ajattelematta, että Margo saattoi rakastaa arvoituksia niin paljon, että muuttui itsekin arvoitukseksi.”

John Green on yhdysvaltalainen kirjailija, joka kirjoittaa nuorten aikuisten kirjallisuutta. John Greenin teokset ovat tulvillaan runoutta, ystävyyttä, filosofiaa, rakkaudenkaipuuta ja läpänheittoa. Useista Greenin teoksista on tehty myös menestyviä elokuvia. 

Arvoitus nimeltä Margo kertoo Quentin Jacobsenista, joka on aina ollut rakastunut suosittuun ja upeaan Margoon. Eräänä yönä Margon koputtaessa ninjaksi pukeutuneena Quentinin ikkunaan kutsuakseen tämän mukaansa kostoretkelle, poika lähtee epäröimättä mukaan. Seikkailuntäyteisen yön jälkeisenä aamuna Margo ei saavukaan kouluun. Hän tuntuu kadonneen. Kun Quentin lähtee etsimään Margoa vihjeiden avulla, hän tajuaa, ettei tuntenut Margoa lähes ollenkaan.

 

 

 

Kirjoitti: Tettiläiset Linnea ja Taika