TET-harjoittelija kirjoittaa: Pele – maailman paras jalkapalloilija

Pele syntyi köyhään perheeseen Brasiliassa pikkukaupungissa v. 1940.  Pelellä oli yksi veli ja yksi sisko. Tyypilliseen brasilialaiseen tapaan jalkapallosta tuli pienestä pitäen osa Pelen elämää – etenkin kun Pelen isä pelasi paikallisessa seurassa.  Pelen peliura alkoi samalla tavalla kuin muidenkin poikien eli pihapeleistä.  Pele perusti kavereidensa kanssa jalkapallojoukkueen.

Lapsena Pele vaihtoi seuroja, mutta hänen ensimmäinen seuransa oli kengättömät. Seura kuitenkin vaihtoi nimeään, sillä paikallinen kauppias lahjoitti heille kengät, ja joukkueen nimeksi tuli Ameriquinha. Kaupungin järjestämässä turnauksessa joukkue pärjäsi hyvin, ja Pele voitti turnauksen maalikuninkuuden eli teki eniten maaleja turnauksessa.

Sen jälkeen Pele teki ensimmäisen sopimuksensa ja liittyi Baquinhon joukkueeseen.  Pelen menestys jalkapallossa teki suuren vaikutuksen jalkapallopäättäjiin, ja Waldemar De Briton avulla Pele sai mahdollisuuden pelata Santosissa. Ensimmäisen ottelun Pele pelasi Santosissa  vuonna 1956.

MM-kisat 1958

Pelen maajoukkueura alkoi vuonna 1957 ottelulla Argentinaa vastaan.  Pelen ollessa 17-vuotias hän sai yllättäen kutsun Ruotsin mm-kisoihin vuonna 1958.  Pelen valinta jäi mietityttämään monia jalkapallon seuraajia, sillä Pele valittiin Corinthiasin tähtipelaajan Luisinhon tilalle. Pele kuitenkin loukkasi jalkansa vähän ennen mm-kisoja ja pelasi alkusarjassa ottelussa Neuvostoliittoa vastaan. Neuvostoliiton maalivahtina oli legendaarinen musta hämähäkki eli Lev Jashin.

Ranskaa vastaan Pele teki hattutempun 5-1 päättyneessä ottelussa, ja näin ollen hän nousi koko futiskansan tietoisuuteen. Kaikille tuli kuitenkin yllätyksenä Pelen valinta loppuotteluun isäntämaata Ruotsia vastaan. Ruotsilla oli todella kova joukkue tuolloin.

Finaalissa Pele viimeisteli kaksi maalia. Ensimmäisen hän vippasi puolustajan yli ja veti suoraan ilmasta pallon verkkoon, ja toisen maaleistaan hän puski. Loppuottelu päättyi 5-2 ja isäntämaa joutui tunnustamaan katkeran tappionsa ja Brasilian selvän ja ansaitun voiton. Ruotsi oli kuitenkin tyytyväinen hopeaansa ja brasilialaisten riemua ei pystynyt pilaamaan mikään.

Edessä oli tunteikas kotimatka. Tämä oli Brasilian ensimmäinen maailmanmestaruus. Lopulta Rio de Janeirossa oli valtavat voitonjuhlat. Riossa Pele tapasi ylpeät vanhempansa. Matka vei Pelen Bauruu´n, jossa häntä odotti kaupunkilaisten lahjoittama auto. Siihen aikaa useimmilla ihmisillä ei ollut autoja, koska heillä ei ollut varaa maksaa kallista hintaa autosta.

Siviilielämä

MM-kisojen jälkeen Pelestä tuli todellinen julkisuuden henkilö. Eräänä päivänä ollessaan 17-vuotias hän tapasi koripallo-ottelussa itseään kolme vuotta nuoremman Rosen ja ihastui tähän. Jonkun aikaa seurusteltuaan Pele päätti vielä joskus menevänsä Rosen kanssa naimisiin.

18-vuotta täytettyään Pelen oli aika lähteä armeijaan, vaikka hän luulikin ettei hänen tarvitsisi käydä armeijaa, hän kun oli juuri voittanut Brasilialle maailmanmestaruuden.

Armeijassa Pelen tehtävänä oli leikata nurmikkoa ja kiillottaa kenkiä. Tietenkin Pele sai myös pelata jalkapalloa varuskunnan joukkueessa. Pele valittiin armeijan edustusjoukkueeseen. Loppuottelussa Pele ajettiin ulos kentältä, koska hän oli potkaissut tahallaan aggressiivista vastustajan pelaajaa. Myöhemmin Pele sai opetuksen, että kiukku pitää oppia hallitsemaan.

Ensimmäinen Euroopan kiertue

Euroopan kiertueella oli kuudessa viikossa  22 peliä. Kiertueella Santos hävisi Real Madridille, jota pidettiin maailman parhaimpana joukkueena sillä hetkellä. Lähtökohta otteluun oli kuitenkin epäreilu, sillä Santosin pelaajat olivat todella uupuneita raskaasta kiertueesta.

60-luvun alussa Pelestä tuli maalitykki. Hän saattoi tehdä jopa viisi maalia yhdessä pelissä. Juventus yritti ostaa Pelen 60-luvulla, mutta Pele ei halunnut jättää brasilialaisia, joten hän jäi pelaamaan Santosiin eikä kauppoja Juventuksen kanssa syntynyt.

MM-kisat 1962

Brasilialla oli paineita Chilessä pelatussa mm-lopputurnauksessa edellisten mm-kisojen mestaruuden takia. Brasilia lähti pelaamaan suunnilleen samalla joukkueella kuin Ruotsissakin. Brasilialla oli aika vaikea lohko Espanja, Meksiko ja Tšekkoslovakia – kaikki olivat hyviä jalkapallomaita.

Ensimmäisessä pelissä Brasilia voitti Meksikon. Pele syötti ensimmäisen ja teki itse toisen maalin ottelussa. Meksikon pelin jälkeen kaikki ei ollut hyvin. Pele huomasi olevansa todella väsynyt. Heti pelin alkuvaiheessa Pele tunsi oman potkunsa jälkeen kovaa kipua ja jäi makaamaan kentälle. Peli oli tilanteessa 0-0. Siihen ei saanut tehdä pelaajavaihtoja. Tšekkoslovakialaiset osoittivat hienoa urheilumieltä eivätkä painostaneet kärsivää Peleä. Peli päättyi 0-0 ja joukkueen saapuessa majapaikkaansa tuska oli niin kova, ettei Pele voinut edes kävellä.

Peleltä jäi loukkaantumisen myötä väliin alkusarjan viimeinen ottelu Espanjaa vastaan ja myös jatkosarjan pelit Englantia, Chileä ja Tšekkoslovakiaa vastaan. Loppuottelun Pele joutui seuraamaan katsomosta, mutta mestaruuspokaali päätyi toisen kerran peräkkäin brasilialaisten kaappiin.

Saman vuoden aikana Pele sai onneksi itsensä kuntoon ja voitti Santosin kanssa Libertarodes cupin. Se tiesi pääsyä pelaamaan Euroopan mestaria portugalilaista Benficaa vastaan. Maracanalla Rio de Janeirossa ottelu päätyi 3-2 Santosiin voittoon. Portugalilaiset luulivat, että voitto olisi heidän hyppysissään. Lissabonissa stadionilla oli julisteita, joissa luki: Benfica, maailmanmestari. Se vain lisäsi brasialialaisten intoa, ja ottelusta tuli Pelen uran paras. Pelissä Pele teki kolme todella upeaa maalia, ja edes Benfican kaksi kavennusmaalia eivät vieneet hohtoa brasilialaisten voitolta. Santos oli seurajoukkueiden maailmanmestari.

Vuosi 1966

Karnevaaliviikolla vuonna 1966 Pele ja Rose menivät naimisiin. Läsnä olivat vain muutamat ystävät ja molempien perheet. Häälahjaksi saksalainen liikemies lahjoitti nuorelle parille Euroopan matkan. Kaupoissa heidän ei tarvinnut maksaa mitään. Kaikkia ostettuja tavaroita ei voinut viedä Brasiliaan, mm lahjaksi saatu auto joutui jäämään Eurooppaan. Häämatka huipentui Italiaan, missä Paavi Paavali VI otti heidät vastaan Vatikaanissa.

Kesällä oli jälleen kerran mm-kisojen aika. Tällä kertaa kisat olivat Englannissa. Valmistautuminen sujui liian huolimattomasti. Pele ei osannut kunnolla Englantia. Pele vastasi huumorilla kysymyksiin: “Yes, Yes” ja ”I know, Yes”.

Brasilian pelipaikka oli Coodison Park Liverpoolissa. Juuri tuolloin Liverpool oli pop-maailman keskus yhden bändin ansiosta, ja bändi oli tietenkin The Beatles. Eräs toimittaja kertoi, että Beatles halusi järjestää konsertin Brasilian joukkueen kunniaksi. Pelen ja muiden Brasilian maajoukkueen pelaajien mielestä ajatus oli mahtava. Joukkueen johtaja ei tykännyt ajatuksesta. “Ai ne pitkätukkaiset pojat?”, hän huusi. “Kuulkaa, te olette täällä pelaamassa jalkapalloa, ette soittamassa rock’n’rollia!”  Pele oli todella raivoissaan. 10-vuotta myöhemmin Pele tapasi John Lennonin New Yorkissa kielikoulussa.

Brasilian kohdalla mm-kisat alkoivat ottelulla Bulgariaa vastaan. Brasilia voitti ottelun 2-0. Peli muistetaan bulgarialaisten todella rumasta pelistä. Bulgarialaiset kampittivat ja potkivat brasilialaisia, eniten kuitenkin Peleä. Seuraavassa pelissä Pele oli penkillä, ja Unkari teki todella ison yllätyksen. Unkari voitti Brasilian 3-1. Viimeisessä alkusarjan ottelussa Portugali voitti Brasilian 3-1 ja näin lähetti brasilialaiset kotimatkalle.

MM-kisat 1970

Pele oli pyörtänyt aikaisemman päätöksensä olla pelaamatta enää maajoukkueessa. Pele halusi poistua voittajana. Tällä kertaa valmistautuminen oli huolellista. Joukkue vietti kolme viikkoa Meksikossa totutellakseen kuumuuteen.

Matkalla kohti maailmanmestaruutta yksi keskeinen tekijä oli rukous. Turnauksen aikana joukkue rukoili lähes päivittäin, yleensä päivällisen jälkeen. Rukoilu oli kuitenkin vapaaehtoista. Innoituksen Pele sai rukoukseen kotoaan. Kun hän soitti vaimolleen, Rose kertoi heidän rukoilevan joka päivä Pelen puolesta. Aluksi rukoilemassa oli vain neljä pelaajaa, mutta turnauksen edetessä vähitellen kaikki kokoontuivat rukoilemaan.

Joukkue löysi joka päivä erilaisia rukousaiheita: sairaat, Vietnamin sota jne. Mutta ikinä ei rukoiltu, että Brasilia voittaisi maailmanmestaruuden. He vaan pyysivät, että kukaan ei loukkaantuisi. Rukous yhdisti koko joukkuetta ja mielet kevenivät. Pele on aina ollut kristitty (katolilainen) ja etsinyt turvaa Jumalasta. Pele tunsi kiitollisuutta Jumalaa kohtaan ja hän oli kiitollinen elämästä ja taidoistaan.

Avausottelussa Brasilia antoi upean näytöksen voittamalla Tšekkoslovakian 4-1. Seuraavassa ottelussa Meksikon helteessä vastaan asettui viime turnauksen voittaja, Englanti. Tiukka peli päättyi Brasilian 1-0 voittoon. Kolmannessa pelissä kaatui Romania heikon peliesityksen jälkeen 3-2. Välierässä tuli vastaan Peru. Brasilia voitti tutun joukkueen 4-2. Kaksikymmentä vuotta sitten Uruguay oli nöyryyttänyt Brasiliaa. Nyt Brasilialla oli näytön paikka. Ottelu päättyi 3-1 Brasilian voittoon.

Loppuottelussa vastaan asettui Italia. Italia oli kuuluisa taktiikastaan ja kovasta puolustuksestaan. Brasilia lähti hyökkäämään, kuten aina. Brasilia voitti komealla pelillään 4-1,  ja jälleen kerran mestaruuspokaali matkasi Brasiliaan.

70-luvun puolivälissä Pele päätti pelata viimeiset vuotensa New Yorkissa Cosmoksessa. USA:ssa Pele oli vielä kova tähti. Uransa Pele lopetti vuonna 1977 Cosmos – Santos peliin. Ensimmäisellä puoliajalla Pele pelasi Cosmoksen puolella ja teki maalin. Toisella puoliajalla Pele pelasi Santosin puolella, mutta ei onnistunut kuitenkaan maalinteossa.

Pelen ura oli valtava: 1367 ottelua ja 1283 maalia. Pele siirtyi liike-elämän ja politiikan pariin peliuransa jälkeen. 90-luvulla Pele oli urheiluministerinä. Monet maailman mahtihenkilöt ovat halunneet tavata Pelen. Englannin kuningatar Elisabeth II löi Pelen ritariksi vuonna 1998. Bill Clinton, Nelson Mandela ja lukuisat muut saivat viettää hienoja hetkiä Pelen kanssa.

Pele oli suuri pelaaja, ja häntä pidetään maailman kaikkien aikojen parhaimpana jalkapalloilijana. Pohjimmiltaan Pele on koko ajan ollut perheihminen. Perhe on ollut Pelelle aina kaikki kaikessa.

Pelen elämäkerta:

https://vaski.finna.fi/Record/vaski.470918

Pelestä voi lukea myös tästä kirjasta:

https://vaski.finna.fi/Record/vaski.438103

Tästä voi katsoa joitakin hienoja maalitilanteita:

https://vaski.finna.fi/Record/vaski.627638

Pelestä on tietoa myös mm wikipediassa:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pel%C3%A9

Best of Pele YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=8QEmnP48PEc

Kirjoittanut TET-harjoittelija