TET-harjoittelija kirjoittaa: Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger
Kuvalähde:
https://fi.wikipedia.org/wiki/
Arnold_Schwarzenegger#/media/File:SchwarzeneggerJan2010.jpg

Arnold Alois Schwarzenegger (30.7.1947) on itävaltalaissyntyinen kehonrakentaja, bisnesmies, näyttelijä ja poliitikko. Hän voitti maailman suurimman kehonrakennuskilpailun vuosina 1970-1975 ja 1980 (7 voittoa).  Schwarzenegger aloitti näyttelemisen vuonna  1968/69. Arnold valittiin Yhdysvaltojen suurimman osavaltion, Kalifornian kuvernööriksi vuonna 2003. Hän oli kuvernöörinä kaksi kautta (2003-2011).

Arnold Schwarzenegger on tehnyt huikean uran köyhistä oloista maailman parhaaksi kehonrakentajaksi, toimintasankariksi, liikemieheksi ja poliitikoksi. Nyt hän on 67 vuotias, ja hänellä on yhä täysi vauhti päällä. Monet meistä tuntevat “Kuvernaattorin”.

Lapsuus ja nuoruus

Arnold Schwarzenegger syntyi Itävallassa, pienessä kylässä nimeltä Thal,  joka sijaitsee lähellä Itävallan toiseksi suurinta kaupunkia, Grazia. Arnoldin perheenisä, Gustav Schwarzenegger, joli Thalin poliisipäällikkö.  Äiti, Aurelia Jadrny, oli kotiäiti ja hän vastasi perheen rahankäytöstä.  Veli Meinhard oli vuoden Arnoldia vanhempi. Meinhard kuitenkin kuoli ajettuaan autoa humalassa vuonna 1971.

Arnold on lähtöisin vaatimattomista oloista. Asiat olivat erityisen huonosti Itävallassa ja Saksassa toisen maailmansodan jälkeen. Arnoldin lapsuudenkoti oli kivestä ja tiilestä tehty yksinkertainen talo. Talossa ei ollut viemäröintiä, vesivessaa tai suihkua. Nykyään Arnoldin lapsuudenkoti on Arnold Schwarzenegger -museo. Arnold meni kesätöihin 14-vuotiaana, ja hän osti ensimmäisellä palkallaan verryttelypuvun ja polkupyörän. Jo lapsena Arnold tunsi kuuluvansa Amerikkaan.

Kehonrakennus

Arnold Schwarzenegger aloitti kehonrakennuksen 14-vuotiaana. Hänen idolinsa oli englantilainen kehonrakentaja ja näyttelijä Reg Park. Schwarzenegger aloitti vuoden mittaisen pakollisen palveluksensa Itävallan armeijassa vuonna 1965. Hän kouluttautui tankinkuljettajaksi. Armeijassa Arnoldille järjestettiin myös mahdollisuus treenata lihaksiaan päivittäin hänelle pystytetyssä kuntosalissa. Kerrankin Arnold pystyi syömään lihaa joka päivä, joten hänen uniformunsa menivät pieniksi kolmen kuukauden välein.

Arnold ei ollut todellakaan mitään unelmasotilas. Arnoldin ja hänen ryhmänsä piti yöpyä panssarivaunun luona. He kaivoivat kuopan tankin alle ja nukkuivat siellä, mutta Arnold oli unohtanut kytkeä pysäköintijarrun päälle, ja tankki löytyi ylösalaisin joesta.

Kerran Arnold oli tankissaan, hän tunsi sen tärisevän hieman, ja laittoi vahingossa lisäkaasun sijasta tankin menemään vaunuhallin seinän lävitse.  Myöhemmin armeijaan tilattiin uusi Patton M60-tankki. Schwarzeneggerin kaveri väitti että uusi tankki olisi Arnoldin tankkia nopeampi, joten kesken harjoituksen he päättivät ottaa kisan. Kisassa ei tapahtunut mitään onnettomuutta, mutta upseerit eivät ilahtuneet kuultuaan mitä tapahtui.

Arnold Schwarzenegger halusi kovasti voittaa Mr. Europe Junior -kehonrakennuskilpailun ja saada  Mr. Europe Junior -arvonimen. Hän pyysi yksikkönsä kersantilta lupaa matkustaa Stuttgartiin (Saksa) osallistumaan kilpailuun. Vastaus oli kuitenkin kielteinen.  Kisaa edeltävänä iltana Arnold kuitenkin päätti, ettei noudattaisi käskyä, ja hän käveli ulos kasarmin portista.

Seitsemän tunnin junamatkan jälkeen Arnold oli jo poseeraamassa muutaman sadan katsojan edessä. Schwarzenegger voitti Euroopan vuoden 1965 parhaiten muokatun juniorikehonrakentajan arvonimen. Se oli Arnoldin ensimmäinen matka Itävallan ulkopuolelle. Kasarmille palaaminen ei ollut ihan yhtä onnistunut. Arnold joutui rangaistukseksi olemaan 24 tuntia eristyssellissä. Kun Arnoldin esimiehet kuulivat hänen voittaneen, he päästivät hänet vapaaksi.

Vuonna 1966 Arnold oli alkanut ajattelemaan, ettei armeija sittenkään sopisi hänelle.  Hän oli saavuttanut julkisuutta voitollaan Stuttgartissa. Arnoldille tarjottiin töitä Universum Sport Studio -kuntosalin johtajana. Arnold rupesi hakemaan asepalveluksensa ennenaikaista keskeyttämistä, vaikka tankinkuljettajilta vaadittiin yleensä kolmen kuukauden palvelusaikaa armeijassa.

Arnold ei todellakaan vihannut armeijaa. Hänestä se oli yksi parhaista asioista mikä oli koskaan sattunut hänelle. Armeija tehosti hänen itseluottamustaan todella paljon. Hän myös tutustui moniin eri ihmisiin. Schwarzenegger päästettiin lähtemään aikaisemmin koska upseereiden mielestä hän oli turvallisuusriski.

Armeijan jälkeen Arnold Schwarzenegger muutti joksikin aikaa Müncheniin, ja kehitti kehoaan koko ajan. Tuohon aikaan kehonrakennus ei ollut tunnettua, ja sitä pidettiin vain painonnoston yhtenä eri muotona.

Arnold Schwarzenegger osallistui  ensimmäisen kerran Mr. Universe -kilpailuun Lontoossa vuonna 1966. Hän sijoittui toiseksi. Monet olisivat erittäin tyytyväisiä tähän sijaan, mutta Arnold ei ollut.  Arnold Schwarzenegger ei kuitenkaan lannistunut.  Hän treenasi entistä kovemmin, ja osallistui toiseen Mr. Universe -kilpailuun Lontoossa vuonna 1967.

Raskas harjoitus tuotti tulosta ja Arnold voitti kilpailun. Hän oli vain 20-vuotias voittaessaan, joten hänestä tuli myös kaikkien aikojen nuorin Mr. Universe -voittaja. Arnold voitti Mr. Universe  -kilpailun uudestaan Lontoossa vuonna 1968. Schwarzenegger treenasi joka päivä neljästä kuuteen tuntiin  ja opiskeli samaan aikaan liiketaloutta ja teki töitä kuntosalilla. Unta kertyi vain kuusi tuntia yössä. Mr. Universe -voitto oli Arnoldin menolippu Los Angelesiin, Yhdysvaltoihin.  Arnold oli toteuttanut yhden unelmistaan.

Alku oli kaikkea muuta kuin helppoa. Arnold ei osannut englantia kunnolla, ja vaikka hän oppikin englantia vuosi vuodelta, hänellä on silti yhä oma kuuluisa itävaltalainen aksenttinsa, jonka hän oppi kääntämään edukseen. Kerran hän vahingossa olisi tilannut ravintolassa jätteitä (eng. garbage) kaalin (eng. cabbage) sijasta. Arnoldin ystävä kuitenkin selitti tarjoilijalle, että Arnold tarkoitti kaalia.

Vuonna 1969 Arnold osallistui Yhdysvaltojen Mr. Universe -kilpailuun ja voitti sen. Voitto toi hänelle roolin elokuvaan Herkules New Yorkissa. Arnold Schwarzeneggerin tavoite oli tulla maailman parhaaksi kehonrakentajaksi. Se tarkoitti sitä, että hänen pitäisi voittaa Mr. Olympia -kilpailu.

Arnold osallistui Mr. Olympia –kilpailuun ensimmäisen kerran vuonna 1969, mutta hävisi  Sergio Olivalle, kolminkertaiselle maailmanmestarille. Schwarzenegger osallistui uudestaan seuraavana vuonna 1970. Kilpailu pidettiin tällä kertaa New Yorkissa. Nyt Arnold voitti Sergio Olivan, ja sijoittui ensimmäiseksi. Tämä tarkoitti, että Arnold oli maailman paras kehonrakentaja.

Arnold jatkoi vielä voittamalla Mr. Olympian 6 kertaa peräkkäin(1970-1975). Tämän jälkeen Arnold kertoi, että hän vetäytyisi kehonrakennuskilpailuista kokonaan. Schwarzenegger osallistui kuitenkin Mr. Olympiaan vielä vuonna 1980, ja voitti senkin. Nyt hän oli kokonaan lopettanut kilpailemisen seitsemänkertaisena Mr. Olympiana. Arnold teki kehonrakennuksesta tunnettua joka puolella maailmaa, kehitti kehonrakennusta, ja keksi monia omia poseerauksia. Arnold Schwarzeneggeria pidetään maailman kaikkien aikojen parhaana kehonrakentaja.

 

Terminator 2 : judgement day
Kuvalähde:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Terminator2.jpg

Näytteleminen

Arnold Schwarzenegger halusi siirtyä kehonrakennuksesta näyttelemiseen. Hänet haluttiin elokuvan Herkules New Yorkissa pääosaan.

Arnold panosti näyttelemiseen yhtä paljon kuin kehonrakennukseen. Schwarzenegger osallistui aluksi TV-sarjoihin ja muutamiin elokuviin. Hänellä oli alkuun vaikeuksia vahvan itävaltalaisen aksenttinsa takia (Hercules New Yorkissa dubattiin aluksi). Toinen ongelma oli saada hänen pitkä sukunimensä mahtumaan elokuvan mainosjulisteeseen.

Elokuvaohjaaja John Milius pyysi Arnoldin Conan Barbaari-elokuvan päärooliin. Elokuva kertoo kuvitteellisesta  esihistoriallisesta ajasta. Elokuvassa kuvataan Conania, joka haluaa kostaa vanhempiensa kuoleman heidät tappaneelle miehelle.

Ohjaaja Miliuksella oli persoonallinen tapa tehdä elokuvaa. Hän halusi palkata monia urheilijoita rooleihin. Hänellä oli tosin vaikeuksia löytää rooleihin Arnoldia isokokoisempia kavereita, ja Arnold hommasikin muutamia isokokoisia kehonrakentajia mukaan elokuvaan. Hän tunsi kerrankin olevansa pieni, koska muut kehonrakentajat olivat paljon häntä pidempiä. Elokuva kuvattiin espanjassa, ja siitä tuli huikea kassamenestys. Conanista tehtiin myöhemmin jatkoversio, mutta se ei ollut läheskään yhtä hyvä.

Ohjaaja James Cameron halusi Arnold Schwarzeneggerin mukaan Terminator-elokuvaansa. Cameron halusi Arnoldin näyttelevän sotilasta, Kyle Reeseä, joka suojelee Sarah Connor -nimistä naista. Elokuva kertoo robotti-kyborgi-tappokoneesta, Terminaattorista, joka lähetetään vuoteen 1984 tappamaan tulevaisuuden vastarinnan johtajan, John Connorin, äiti, Sarah Connor, jotta John Connor ei koskaan syntyisi.

Keskusteltuaan elokuvasta Arnoldin kanssa, Cameron tajusi, että Arnoldista tulisi loistava Terminator. Schwarzenegger selitti, että jos Terminator on kerran kone, niin hän ei räpäytä silmäänsäkään ampuessaan. Ladatessaan uutta lipasta aseeseensa Terminatorin ei tarvitse vilkaistakaan asetta.

Arnold ei aluksi halunnut suostua rooliin, koska uskoi saavansa myöhemmin vain pahisten rooleja elokuvissa. Pitkän suostuttelun jälkeen hän kuitenkin suostui. Arnold Schwarzenegger harjoitteli pitkiä aikoja aseiden purkamista ja uudelleen kokoamista silmät sidottuina. Hän vietti myös tuntikausia ampumaradalla, jotta ei räpäyttäisi silmiään aseen lauetessa.

Terminatorista tuli suuri menestys, ja se on Arnoldin tunnetuin rooli. Yksi elokuvahistorian kaikkien aikojen tunnetuimmista one linereista tulee elokuvasta Terminator : “I’ll be back”:

https://www.youtube.com/watch?v=SZdVWKM1ILs

Arnold näytteli myös Terminator-elokuvien jatko-osissa 2 ja 3.  Terminator 2, Judgment Day (suom. Tuomion Päivä) oli valtava menestys. Sen sanotaan olevan Arnoldin paras elokuva. Terminator 5, Genisys ilmestyy vuonna 2015, ja sen ensi-ilta on 25.6.2015.

Muita tunnettuja Arnoldin elokuvia ovat Commando, Predator, The Running man, Total Recall, Last Action Hero ja True Lies. Arnold on tullut tunnetuksi myös isoista aseista, valtavista lihaksistaan ja legendaarisista one linereista. Arnold on ollut mukana yhteensä noin 35:ssä elokuvassa ja tv-sarjassa.

Arnold Schwarzeneggerin top 160 one lineria:

https://www.youtube.com/watch?v=pDxn0Xfqkgw

ja toiset top 130 one lineria:

https://www.youtube.com/watch?v=ybJWKZB0Erk

“Kuvernaattori” ja liikemies

Arnold tienasi elokuvillaan satoja miljoonia dollareita. Sen lisäksi hän oli taitava bisnesmies. Arnold aloitti liiketoimintansa vähän Amerikkaan saapumisensa jälkeen. Aluksi hänellä oli pieni postimyyntifirma omassa asunnossaan. Myöhemmin hän ansaitsi ensimmäiset miljoonansa kiinteistökaupoilla. Hän teki taitavia kiinteistökauppoja. Schwarzenegger osti taloja, kunnosti ne ja myi ne kalliimmalla. Hän kirjoitti ja julkaisi useita kirjoja kehonrakennuksesta,  ja myös ne myivät hyvin.

Arnold Schwarzenegger oli myös poliitikko. Kun hänen ystävänsä kysyi minkä puolueen jäsen hän on, Arnold kysyi, mihin puolueeseen John F. Kennedy kuului. Kun hänelle kerrottiin, että JFK oli republikaani, niin Arnold vastasi, että sitten hänkin on republikaani. Arnold Schwarzenegger äänestettiin Kalifornian kuvernööriksi vuonna 2003. Hän toimi kuvernöörinä  kaksi kautta. Arnold teki monia uudistuksia Kaliforniassa. Hän paransi terveydenhuoltoa ja uusiutuvaa energian käyttöä. Arnold tuntee monia presidenttejä ja poliittisia henkilöitä. Hän on myös yhteydessä Kennedyjen sukuun.

Nykyään Arnold asuu Brentwoodissa, Los Angelesissa. Hänen omaisuutensa arvoksi on arvioitu 400-800 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Arnoldin Ajatuksia

Nyt Arnold Schwarzenegger on 67-vuotias. Hän on haluttu puhuja ja vierailija ympäri maailman. Hän puhuu usein omasta elämäntarinastaan, kokemuksistaan ja asioista, joihin hän itse uskoo. Arnoldin ajatuksista on syntynyt eräänlainen Arnold-filosofia:

Hanki Visio,
Luota itseesi,
Riko joitakin sääntöjä
Älä kiinnitä mitään huomiota nalkuttajiin
Älä pelkää epäonnistumista
Muuta heikkoutesi vahvuuksiksi
Älä koskaan kulje porukan perässä, mene sinne missä ei ole muita

Arnold motivaatiopuhe:

https://www.youtube.com/watch?v=7WNc0lhS3ss

Elämäkertoja Arnold Schwarzeneggeristä:

https://vaski.finna.fi/Record/vaski.2857222

https://vaski.finna.fi/Record/vaski.620021

Arnoldin elokuvia:

https://vaski.finna.fi/Search/Results?lookfor=Arnold+Schwarzenegger&type=AllFields&prefiltered=-&filter%5B%5D=format%3A%220%2FVideo%2F%22&sort=relevance&view=list

Kirjoittanut Tet-harjoittelija

Terminator: genisys
Kuvalähde:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Terminator:_Genisys#/media/File:Terminator_genisys.jpg