Suomi kakkoskielenä – mitä lukisin?

Löytyisikö suomenkielisiä, helppolukuisia ja helppotajuisia nuortenkirjoja suomea kakkoskielenä opiskeleville nuorille tai maahanmuuttajanuorille? Sopivimman lukukirjan löytymiseen vaikuttaa monta seikkaa, kuten oma kielitaito, lukutaito, lukuinto ja kirjan aihepiiri. Parhaimman kirjan löytyminen vaatii usein hieman vaivannnäköä. Vähän vaikeampikin kirja voi olla hyvä valinta, jos aihe kiinnostaa. Kannattaa selailla useampaa kirjaa, ja lukea kokeeksi muutama pätkä sieltä täältä. Oma maku ratkaisee!

Tässä joitakin ehdotuksia tarkempaa tutustumista – ja lukemista – varten! Listassa on erilaisia ja eri tasoisia nuortenkirjoja hieman helpommista vähän vaikeampiin. Listan lopulta löytyy muutama selkokirjavinkki sekä nuorten novellikokoelmia.

On myös hyvä muistaa, että kaiken aikaa ilmestyy lisää uusia nuortenkirjoja, myös helppolukuisina! Tässä listassa on siis vain joitakin ehdotuksia kirjoista, jotka listan kirjoittamishetkellä ovat olleet ilmestyneitä.

Saatavuustiedot voit tarkistaa Vaski-verkkokirjastosta.

 

Erilaisia nuortenkirjoja hieman helpommista vähän vaikeampiin:

 

Kari Levola: Halpaa asfalttia (Tammi 2010, 96 s.)

Jännitystarina Karrista, joka törmää omakotialueella outoihin hiippareihin.

Kari Levola: Viisi askelta vaaraan (Tammi 2012, 102 s.)

Jännitystarina Karrista, joka lähtee vanhan miehen vihjeen perusteella aarteenetsintään vanhalle haudalle.

Kari Levola: Kaksi palkkia latausta (Tammi 2009, 111 s.)

Humoristinen jännitystarina Karrista, joka ryhtyy selvittämään, mikä oikein on miehiään sahalaitakypäräinen moottoripyöräjätkä, joka ajeluttaa hänen siskoaan Jenniä.

Soila Ojanen: Pokerinaamat (Tammi 2012, 143 s.)

Kesäloman kunniaksi autiossa koululuokassa kokoontuu pokeririnki. Tilanne muuttuu vaaralliseksi, kun nuoret saavat vastaansa todellisia rikollisia, joiden pokerinaama ei petä.

Soila Ojanen: Petos paketissa (Tammi 2009, 143 s.)

Alinan ystävä Karoliina ei eräänä päivänä tulekaan kouluun, vaan katoaa. Yläkoulun käytävillä tapahtuu outoja. Alina on huomannut monien koulukaverien sujauttavan Mickelle pieniä paketteja. Liittyvätkö katoaminen ja oudot paketit toisiinsa?

helpot1

Tuula Kallioniemi: Risteys (Otava 2016, 90 s.)

13-vuotias Mika rysäyttää lainaskootterilla pakettiauton kylkeen ja saa mahdollisuuden parantaa tapansa ryhtymällä enkeliksi.

Kirsti Kuronen: 4 x 100 (Karisto 2013, 179 s.)

Isla, Seela, Hertta ja Jemina treenaavat tosissaan 15-vuotiaiden 4×100 metrin SM-kisoihin. Kun Jemina muuttaa pois paikkakunnalta, uhkaa koko joukkue hajota. 7-luokkalaisen Sinin sopeutuminen uutena tulokkaana ei ole helppoa tiiviiseen ystäväporukkaan.

Maria Autio: Ajatustenlukija (Karisto 2011, 210 s.)

Tiuku on aloittanut lukion ja muuttanut pois kotoa yksiöön asumaan. Kotona vaivanneet ongelmat eivät silti jätä tyttöä rauhaan. Iidasta ja Lintutytöstä on itsenäistymistaistelua käyvälle ahdistuneelle Tiukulle paljon apua.

Asta Ikonen: Roosan rokkibändi (Reuna 2015, 164 s.)

Roosa ihailee Patrikia, jonka bändin solistiksi Roosa pääsee äänensä ansiosta. Onko musiikki uravalintana sittenkään Roosalle paras vaihtoehto, kun koulunkäynti uhkaa keskeytyä eikä Patrik sittenkään ole unelmien täyttymys?

Jukka-Pekka Palviainen: Perjantai on hyvä päivä lähteä (Karisto 2014, 158 s.)

Lotta päättää löytää isänsä, ja matkaseuraksi hän poimii koulusta pojan, jota ei tunne entuudestaan. Matka kulkee kaupungista toiseen, ja nuoret tutustuvat uusiin, erilaisiin ihmisiin.

helpot2

Mari Kökkö: Kätkö (Mäkelä 2013, 181 s.)

Manu on geokätköilijä. Harrastus tuo mukavaa vaihtelua koulukiusatun pojan elämään. Myös Helmi kiinnostuu Manun harrastuksesta. Jännitystä nostaa rikollisjoukkojen etsiytyminen geokätköjen pariin. Kirja aloittaa sarjan.

Aino Kontula: Ei eläinkokeita – käyttäkää mopoja! (Ajatus 2007, 222 s.)

Mustan huumorin sävyttämässä päiväkirjassa seuraillaan Niko Nyyssöstä ja 7-luokkalaisen pojan arkea, jota koettelevat yläkoulu, rikkinäinen koti, alkoholisoitunut yksinhuoltajaäiti ja rikollisille teille ajautunut isoveli.

Aleksi Delikouras: Nörtti : new game (Otava 2012, 206 s.)

7-luokkalainen DragonSlayer666 on äitinsä mukaan peliriippuvainen nuori. Poika haluaisi mieluiten vain pelata koko ikänsä ja siemailla samalla jääkylmää Pepsiä. Koulunkäynnin parhaimpana puolena on eräs punatukkainen tyttö, Nörtin ihastuksen kohde.

Päiväkirjamuotoon kirjoitetussa Nörtti-sarjassa on ilmestynyt myös Nörtti 2 : next level ja Nörtti 3 : game over.

Satu Mattila-Laine: Parantola (Karisto 2015, 154 s.)

15-vuotias vintageharrastaja, epilepsiaa sairastava Elisa, päätyy aikamatkalle 1930-luvun kaatumatautiparantolaan, jossa hoitoina ovat suolaton kasvisruoka, bromkali ja eristys. Pahimpana uhkana on joutua tohtori Gromanin leikattavaksi. Huom! Kirja sisältää paljon vanhanaikaisia sanoja ja käsitteitä.

Mika Keränen: Maaliviivalla (WSOY 2014, 207 s.)

Kalle Salosen unelma on täyttymässä! Vihdoinkin hän pääsee pelaamaan ykkösmaalivahdin paikkaa, vaikkakin vain liigan jumbona olevaa joukkuetta vastaan. Mutta valmentaja paljastaa tietyllä peliminuutilla tulevasta vedosta, joka Kallen pitäisi jättää torjumatta sopimuksen mukaisesti. Kallen on tehtävä ratkaisu, joka vaikuttaa hänen tulevaisuuteensa. Kirja sisältää runsaasti pelikuvauksia.

helpot3

Mika Wickström: Meidän jengin Zlatan (WSOY 2016, 200 s.)

14-vuotiaalla Karrilla on niin paljon huolia kotonaan, että hän on päättänyt lopettaa jalkapallon pelaamisen. Karrin ystävä Arsa yrittää houkutella maalikuningas-Karria perumaan päätöksensä, sillä Karrille löytyisi pelipaikka uudessa joukkueessa. Kirja sisältää runsaasti pelikuvauksia.

Jacob Grey: Varismiekka (Tammi 2015, 296 s.)

Fantasiakirjassa 13-vuotias orpopoika Kraa eli Jack elää villiintyneessä puistossa seuranaan vain varikset, joiden kieltä poika osaa puhua. Kun Kraa tutustuu Lydiaan, vankilanjohtajan tyttäreen, ja pelastaa Lydian isän Seittimieheltä, poika temmataan keskelle supervoimia omaavien feralsien välistä valtataistelua.

Eppu Nuotio: Venla T:n rakkaudet (Otava 2014, 189 s.)

Venla rakastaa aina täysillä, mutta kohteet vaihtuvat tiuhaan tahtiin, kunnes eteen osuu viisas ja ihana Matias. Venlan olisi kuitenkin parempi keskittyä koulunkäyntiin. Kirja aloittaa sarjan. 

Dan Smith: Big game (WSOY 2015, 261 s.)

Toimintaelokuvaan perustuva nuortenromaani. USA:n presidentin lentokone ammutaan alas Lapin erämaassa. 13-vuotias Oskari pelastaa presidentin hengen suorittaessaan miehuuskoetta metsästysretkellä.

Janne Teller: Samantekevää (Bazar 2013, 136 s.)

7-luokkalainen Pierre Anton päätti lopettaa koulunkäynnin, sillä hänen mielestään kaikki on samantekevää, eikä millään ole mitään merkitystä. Muut oppilaat päättävät todistaa toisin ja ryhtyvät keräämään merkityksellisiä asioita, joista joutuvat samalla luopumaan tuskallisesti.

helpot4

Markku Karpio: Selviytymispeli (Tammi 2014, 265 s.)

Partiopojat suorittavat selviytymistehtävää talvisessa metsässä. Pakkasen kiristyessä poikienkin välit alkavat kiristyä. Yksi poika ei ole päässyt mukaan, sillä Osku taistelee elämästään sairaalassa tulipalosta selviytyneenä.

Marko Kitti: Oliivityttö (Tammi 2012, 132 s.)

Joonan ovelle saapuu tyttö lapsuudesta, samaa eskaria käynyt vihreäsilmäinen valokuvaajatyttö, Veera. Yhdessä nuoret käyvät läpi kaikki lapsuuden lempipaikat menneitä muistellen. Voisiko ystävyydestä tulla rakkautta?

Salla Simukka: Punainen kuin veri (Tammi 2013, 265 s.)

Ryhmä tamperelaisnuoria löytää lumihangesta muovikassillisen veren tahrimia seteleitä ja päättää pitää setelit itsellään. Rikollisliiga haluaa setelit kuitenkin takaisin. Lumikki Anderssonin taitoja tarvitaan ratkoessa kansainvälisen huumeliigan toimia. Kirja aloittaa trilogian.

Maria Autio: Varjopuutarha (Karisto 2014, 202 s.)

Autistinen lukiolaistyttö Pihla on joutunut kamppailemaan koko ikänsä ympäristön asenteita ja ikäviä ihmisiä vastaan. Onneksi äiti ymmärtää häntä, eikä Pihlakaan luovu oikeudestaan olla itsenäinen ja rakastua.

Marja-Leena Tiainen: Khao lakin sydämet (Tammi 2013, 237 s.)

Emma ja isoäiti aikovat etsiä käsiinsä paikallisen miehen, joka pelasti Emman Thaimaan tsunamilta. Tuttujen paikkojen näkeminen tuo surulliset muistot Emman mieleen. Onneksi Emma tapaa Lukaksen, joka hänkin on tsunamin selviytyjiä. Ehkä rakkaus voi korvata surun?

helpot5

John Boyne: Poika raidallisessa pyjamassa (Bazar 2008, 206 s.)

9-vuotiaan Brunon isä on natsiupseeri, ja perhe muuttaa isän työn vuoksi Auschwitziin. Brunosta on kurjaa jättää koti ja leikkikaverit. Viihtyäkseen uudessa asuinpaikassa hän alkaa tehdä tutkimusretkiä lähiympäristöön ja ystävystyy salaa vanhemmiltaan aidan toisella puolella olevan juutalaispojan Shmuelin kanssa.

Asta Ikonen: Deittaillaan.fi (Texthouse 2013, 157 s.)

Viisitoistavuotias Jessika saa loistoidean. Hän luo yksinhuoltaja-äidilleen deittipalveluun profiilin ja alkaa etsiä miestä, jonka kelpuuttaisi isäpuoleksi. Sekaannuksia aiheuttaa se, että Jessika itse ihastuu mahdolliseen tulevaan velipuoleen, Tuukkaan.

Sara Saarela: Mun on pakko (Aikamedia 2011, 152 s.)

Liisin on pakko näyttää hyvältä. Siksi hän ei syö. Pastori-isä ja sairaanhoitaja-äiti eikä edes paras ystävä Sussu arvaa Liisin salaisuutta ennen kuin tilanne riistäytyy käsistä.

Kalle Veirto: Säbätalvi (Karisto 2014, 253 s.)

Einarin ura salibandyammattilaisena on juuri saanut uutta potkua. Mutta menneisyyden mokailut ja oikeusjuttu hankaloittavat elämää.

Kalle Veirto: Leiri (Karisto 2012, 196 s.)

Mikä on oikein ja mikä väärin? Ysiluokkalainen Santtu pohtii asioita leirillä muiden nuorten kanssa, iskettyään koulun pihalla nyrkillä tummaihoista koulukaveriaan kasvoihin.

helpot6

Kalle Veirto: Pelastakaa jalkapalloilija Lumperi (Karisto 2003 ja 2012, 146 s.) 

Arin ja isoveljen elämä pyörii pitkälti jalkapallon pelaamisen ympärillä, mutta joukkueen pelit eivät aina suju toivotulla tavalla. Kirja aloittaa sarjan.

Jukka-Pekka Palviainen: Joku vieraileva tähti (WSOY 2011, 167 s.)

Atte, Anni ja Jenni ovat 9-luokkalaisia, jotka harrastavat näyttelemistä ja etsivät omaa identiteettiään ja elämänsä rakkautta. Elämä ei kuitenkaan ole näytelmää.

Johanna Hulkko: K18 (Karisto 2016, 103 s.)

Kun porukat ovat poissa kotoa, hommaa Aksu itselleen vähän juomaa ja hyvää seuraa. Tyttöystävä Maria tuskin antaa yön tapahtumia hänelle anteeksi. Lyhyt tarina, joka on kerrottu päähenkilön omin sanoin. Puhekieli voi olla paikoitellen lukijalle vaikeatajuista.

helpot7

Selkokirjoja:

 

Marja-Leena Tiainen: Poika joka katosi (Avain 2015, 88 s.)

17-vuotiaan Hannan elämä romahtaa, kun pikkuveli Mikko katoaa mopoillessaan. Mitä Mikolle tapahtui? Onko hän joutunut rikoksen uhriksi? Veljen katoaminen vie ilon Hannan elämästä, mutta onneksi hänellä on vierellään ystäviä.

Jaana Levola: Tahdon (Pieni Karhu 2011, 98 s.)

Kari Levolan Tahdon-kirjasta on selkomukaelman kirjoittanut Jaana Levola. Kirja kertoo kahdesta nuoresta, Marista ja Jusasta, jotka tapaavat metsässä vapunpäivänä ja rakastuvat.

Marja-Leena Tiainen: Kyttäyskeikka (Avain 2014, 89 s.)

Pikkukaupunkia riivaa murtokopla. Ettei vain Nikon veljellä ole jotain tekemistä koplan kanssa?

Satu Leisko: Unohtunut maa (Kehitysvammaliitto, 2012, 80 s.)

Susannan elämässä kaikki muuttuu, kun isä muuttaa pois. Onneksi Susanna tapaa metsän laidassa ihmeellisen Aarnin, joka vie Susannan harsomaailmaan keskelle fantasia.

Harri István Mäki: Rikkaat ritarit (Opike 2011, 134 s.)

Hevifanit Johannes ja Kiisseli haaveilevat reissusta festareille. Mukaan lähtevät myös rokkimimmit Hidas-Hanna ja Pinkki-Pirjo. Kohellusta ja seikkailua on runsaasti luvassa!

selko

Novellikokoelmia:

 

Kari Levola: Suorin mutka ikinä (Tammi 2011, 101 s.)

2010-luvun nuorilla on asiaa.

Karo Hämäläinen: Luokkakuva (Tammi 2009, 189 s.)

Yläkoulu- ja lukioikäisten nuorten elämä novellien muodossa.

Terhi Rannela: Yhden promillen tarinoita (Otava 2012, 110 s.)

Tositapahtumiin perustuvia fiktiivisiä ja moralisoimattomia tarinoita siitä, miten viina on osa monen nuoren arkipäivää tavalla tai toisella.

Panttivanki ja muita kertomuksia (Opetushallitus 2015, 235 s.)

Selkokirja.

novellit

Listan koosti: Satu