Sarjakuvia nuorille – aikuisten hyllystä

Jos nuortenosaston sarjakuvat on luettu ja kaipaat uutta luettavaa, suuntaa aikuistenosaston sarjishyllylle. Moni aikuisten sarjakuvaksi luokiteltu teos voi kiinnostaa myös nuorempaa lukijaa. Tässä blogikirjoituksessa on esitelty kahdeksan sarjakuvaa, jotka löytyvät kirjaston aikuisten osastolta, mutta sopivat myös 15-19 vuotiaille nuorille.

 

Lighter than my shadow / Katie Green

Katie Greenin omaelämäkerrallinen sarjakuva kertoo syömishäiriöön sairastumisesta, aikuiseksi kasvamisesta ja itsensä löytämisestä. Aihe on rankka ja kirjalla on pituutta 505 sivua, mutta sekä piirrosjälki että teksti ovat melko kevyttä ja helppolukuista. Tarina seuraa Katien elämää lapsuudesta nuoreksi aikuiseksi, kun tämä tasapainoilee syömishäiriön, ahdistuneisuuden ja täydellisyyden tavoittelun kanssa.

shadow

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minä olen sinun tyttöystäväsi nyt / Nina Hemmingsson

Ruotsalaisen Nina Hemmingssonin sarjakuva on täynnä hulvatonta, mustaa huumoria. Hemmingsson tekee roisilla otteella satiiria sukupuolistereotypioista, ihmissuhteista ja elämästä yleensä. Kirja koostuu eripituisista sarjakuvista; yhden sivun kokoisista kuvista usean sivun pituiseen tarinaan.

tyttöystäväsi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mad Tea Party I & II / Tea Tee

Tea Tee (Tea Tauriainen) on pitänyt sarjakuvablogia jo monen vuoden ajan, ja sarjakuvat on saatettu painettuun muotoon. Mad Tea Party osat I ja II sisältävät humoristisia, osuvia kuvauksia arkielämästä. Tea Teen piirrosjälki on värikästä ja ilmeikästä, eikä hän sensuroi itseään turhaan. Ronskilla otteella kerrotut jutut opiskelusta, työstä, parisuhteesta ja koirasta ovat hauskoja ja niihin on helppo samaistua. Kirjasarjan kolmas osa julkaistaan syyskuussa 2016.

madteaparty

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Everything is teeth / Evie Wyld

Evie viettää lapsena kesälomia Australiassa ja kiinnostuu haista. Kiinnostus muuttuu vähitellen pakkomielteen, pelon ja viehätyksen sekoitukseksi. Hait seuraavat Evietä kesäloman jälkeenkin hänen palattuaan kotiin Englantiin. Hait vaanivat sängyn alla, kylpyammeessa ja seuraavat auton perässä. Hait antavat muodon Evien peloille aikuiseksi kasvamisesta ja läheisten menettämisestä. Omaelämäkerrallisen teoksen kuvitus on mustavalkoinen ja yksinkertainen – lukuunottamatta haiden kuvia: hait on kuvattu väreissä, realistisesti ja yksityiskohtaisesti.

teeth

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Walking Dead: Jatkuva tarina henkiinjääneiden kohtaamista kauhuista / Robert Kirkman

The Walking Dead sarjakuva ei jää toiseksi siitä tehdylle tv-sarjalle. Zombi-invaasion kauhut ovat kirjan sivuillakin vaikuttavia; mustavalkoiset kuvat zombeista ja niiden uhreista ovat ajoittain suorastaan ällöttäviä. Tällä hetkellä kirjastossa on suomeksi saatavana seitsemän osaa.

walkingded

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hautuukoti: Tragikoominen perheeni / Alison Bechdel

Omaelämäkerrallisessa sarjakuvateoksessa Alison Bechdel kertaa omaa lapsuuttaan, nuoruuttaan ja aikuiseksi kasvamista perheessä, joka pitää hautaustoimistoa. Etäiseksi jääneen isän itsemurha ja paljastuneet homoseksuaaliset suhteet saavat Alisonin pohtimaan omaa identiteettiään ja perhettään. Kuvitus on yksinkertainen mutta samalla täynnä yksityiskohtia, ja tarina täynnä mustaa huumoria.

hautuukoti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tänään on loppuelämäsi viimeinen päivä / Ulli Lust

Tämä palkittu teos pohjautuu tekijän omiin kokemuksiin. Tapahtumat sijoittuvat 80-luvun Eurooppaan ja tarina  seuraa 17-vuotiaan päähenkilön ja tämän ystävän karkumatkaa Itävallasta Italiaan. Tytöt vaeltavat, liftaavat, nukkuvat rannalla ja tapaavat niin mukavia kuin pahantahtoisiakin ihmisiä. Paikoin tapahtumat ovat rankkoja ja ahdistaviakin. Italian sovinistinen machokulttuuri luo väkivallan uhkaa ja lopulta tytöt joutuvat tekemisiin jopa mafian kanssa.

ullilust

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blacksad: Kissa varjoisilta kujilta / Juan Díaz Canales

Blacksad-sarjan tarinat sijoittuvat 1940-luvun Amerikkaan. Päähenkilö Blacksad on yksityisetsivä – ja kissa: sarjakuvan kaikki hahmot ovat ihmisten sijaan eläimiä. Ensimmäisessä osassa Kissa varjoisilta kujilta Blacksad tutkii kuuluisan näyttelijättären – entisen tyttöystävänsä – murhaa. Film noir- tyyliä jäljittelevä sarjakuva on visuaalisesti kaunis, ja jokainen ruutu on huolellisesti ja yksityiskohtaisesti piirretty.

blacksad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjoitti: Taika