Sanataidekoulu Kratin kirjeitä hahmoille

Sanataidekoulu Kratin 15- 17-vuotiaiden nuorten kirjoittajien ryhmä kirjoitti kirjeitä kirjojen hahmoille. Tässä kirjoitetuista kirjeistä kaksi. Arvaatko, mistä kirjoista hahmot ovat?

 

Parahin Sinuhe,

olen pahoillani kuullessani rakkaan Minean menetyksestä. Meren Jumalan nimeen hänen uhrauksensa olkoon historian kirjoissa tuomittu. Palasit kuitenkin takaisin Thebaan merkityksettömän koston tekemisen sijaan. Olet horemhebin ansiosta nimitetty faarao Ekhanatonin kuninkaalliseksi aivokirurgiksi. Olet joutunut mukaan kiihkoilevan faaraon uskonnollisiin ja yhteiskunnallisiinuudistus pyrkimyksiin, mutta kestänyt hyvin vastoinkäymistenkin ohessa arkipäiväisessä työssäsi. Suuret sisä- ja ulkopoliittiset mullistukset ovat saapumassa ja sinuna varautuisin siihen, ettei Horemhebiin voi luottaa.

Faaraon oiketetun jälkeläisen tulisi olla sinä eikä hänen kunnianhimoinen sotapäällikkönsä. Sinussa on faaraon veri, ja tulet palauttamaan Theban sen entiseen loistoon. Egyptin jumalat ovat antaneet minulle näkyjä synkästä mutta vaihtoehtoisesta tulavaisuudesta jossa Horemheb nousee valtaan ja karkottaa sinut Egyptistä elämän vaiheitasi kirjoittamaan. Säilykööt elämäsi muistojemme eikä kirjoitetun sanan kautta elossa!

Terveisin, Aku

 

Hyvä Herra k.!

Sain vastikään kuulla niistä toimenpiteistä, joita teitä kohtaan on osoitettu. Kun kuulin, millä tavoin huoneistoonne oli tunkeutunut kaksi miestä pidätystarkoituksessa, jouduin sellaisen kauhistuksen valtaan, etten tiennyt mitä tehdä. Miten kenelläkään olisi oikeutta rikkoa toisen kotirauhaa? Tai pidättää toinen tietämättä miksi niin pitää tehdä?

Olen saanut myös kuulla teidän- arvoisa prokuraattori- käytöksestänne ensimmäisessä kuulustelussanne. Puolustautui mielestäni tyydyttävästi, mutta en kykene käsittämään, mikä sai teidät lähtemään salista niin kiireesti.

Sitten kieltäydyitte enää menemästä sinne. Oliko se oikeusjuttunne kannalta järkevää? Luulitko että asianajajasi auttaisi sinua vain siksi, että olit hänen ystävänsä veljenpoika? Kuten itse olet huomannut, hän ei ole edennyt jutussasi yhtään.

Silti en voi muuta kuin ihailla tarmokkuuuttasi sekä kestävyyttäsi. Vaikka et oikeastaan tiennyt, oliko toimintasi oikein, teit sen tuttavan kehotuksesta. Sillä tavoin tutustuit mm. maalari Titorelliin, joka lisäsi tietojasi tuomioistuimesta. Ja sinun sijassasi moni olisi vähitellen romahtanut henkisesti loppua kohden. Mutta sinä selvisit varsin vähällä. Vain äreys ja tietynlainen välinpitämättömyys erottivat sint oikeusjuttuasi edeltäneestä ajasta.

Mutta kerro minulle ystäväiseni, oletko todella syytön. Silmieni eteen on tuotu tutkittavaksi ja muuten vain luettavaksi tekstejä, joiden tyyli ei poissulje syyllisyyttäsi – puheistasi huolimatta.

Toivottavasti olet saanut järjestettyä asiasi niin pankin, naisystäväsi, sukusi kuin neiti mikä- hänen-nimensä-nyt – on kanssa. Sinuthan teloitetaan pian. Näin olen kuullut.

Terveisin, Tuttavasi tältä puolen.

 

Sanataidekoulu Kratin sivuilta poimittua:

“Sanataidekoulu Kratti tarjoaa sanataiteen perusopetusta 9-18- vuotiaille lapsille ja nuorille Turun pääkirjastolla. Sanataideopetuksen perusopintojen tavoite on rohkaista oppilaita käyttämään mielikuvitustaan sekä kokeilemaan kielellisen ilmaisun eri lajeja.
Kirjoittamisen lisäksi Kratissa luetaan, kuunnellaan, jutellaan, fiilistellään.”

Kuvat: Pixabay.com