Rasisminvastaisen viikon kirjavinkit

Rasisminvastaista viikkoa vietetään 21.-27.3.2016 ympäri Suomea. Viikon tarkoituksena on kampanjoida rasismia vastaan. Rasismilla tarkoitetaan vihan lietsomista, eriarvoisuuden luomista sekä kaikille kuuluvien ihmisoikeuksien kieltämistä. Tässä emme ole mukana, vaan sanomme EI rasismille ja liputamme yhdenvertaisuuden puolesta! Rasisminvastaisella viikolla haluamme lisätä ihmisten välistä kanssakäymistä, ymmärrystä sekä ystävyyttä.

Me Turun AMK:n toisen vuoden kirjasto- ja tietopalvelualan opiskelijat järjestämme rasisminvastaisen viikon ohjelmaa Turun pääkirjaston Stoorissa. Maanantaina 21.3. klo 15-18 täytämme ystäväkirjan sivuja ja piirrämme karttaan kotikaupunkimme, keskiviikkona 23.3. klo 15-18 kokoamme yhteistaideteoksen ja laulamme karaokea. Tule mukaan kuuntelemaan, katselemaan ja osallistumaan!

Poimi tästä mukaasi viikon kirjavinkit!

Romaanit

Alex ja pelon aika    Alex, Aisha ja toivon aika 2Alex, Aisha ja Sam

Marja-Leena Tiainen
Alex ja pelon aika (Tammi 2006)
Alex, Aisha ja Sam (Tammi 2007)
Alex, Aisha ja toivon aika (Tammi 2008)

 

 

 

Trilogia kertoo nuorista, jotka hakevat turvapaikkaa Suomesta. 14-vuotiaan Alexin tarina alkaa kaukaisesta maasta, jossa poljetaan ihmisoikeuksia. Miltä nuoresta tuntuu, kun on pakko jättää kotimaa ja lähteä yksin pakolaiseksi? Toisessa osassa nuoret alkavat totutella pakolaisnuorten elämään perheryhmäkodissa. He ikävöivät perhettään ja kotimaataan ja ovat huolissaan turvapaikkapäätöksestä. Kolmannessa osassa Alex löytää veljensä ja tapaa kesätöissä Elsan. Huoli vangitusta isästä on kuitenkin kova. Saadaanko isä ja veli Suomeen?

 

Ivoria

Annika Luther
Ivoria (Teos: Söderströms 2009)

Tarina ystävyydestä ja uskalluksesta. Sidikin perhe on saapunut Norsunluurannikolta Suomeen yritettyään ensin saada oleskelulupaa Ranskassa ja Ruotsissa. Kaikki näyttää sujuvan hyvin, kunnes eräänä päivänä poliisit ryntäävät sisälle perheen huoneistoon. Alphonse, perheen 16-vuotias poika, pakenee hyiseen Helsinkiin. Onneksi hän tapaa hämärässä kaupungissa omaperäisen Una Alexandran.

 

 

Kahden maailman tyttö

Marja-Leena Tiainen
Kahden maailman tyttö (Tammi 2011)
17-vuotias Tara haluaa samoja asioita kuin ikäisensä suomalaistytöt – meikata ja pukeutua muodikkaasti, Facebookata, tavata ystäviään, nauttia poikien huomiosta. Isän mielestä tämä kaikki on väärin. Vapaamielisesti käyttäytyvää Taraa pahoinpidellään ja pidetään arestissa. Seurustelusuhde Jannen kanssa on viimeinen niitti. Isä aikoo naittaa Taran ulkomailla asuvan miehen kanssa.

Tara hakeutuu piiloon turvakotiin, missä hän ystävystyy kesätyöntekijä Lindan kanssa. Asiat alkavat järjestyä, kunnes Tara saa uhkausviestin. Piilopaikka on paljastunut, ja ainoa mahdollisuus on paeta jälleen.

 

Näkymätön

Mats Wahl
Näkymätön (Otava 2005)

Rikostutkija Harald Fors jäljittää kadonnutta Hilmer Erikssonia, tavallista­ ja hiljaista 16-vuotiasta koulupoikaa. Hilmerin koulun seiniin on töhritty hakaristejä ja kaksois­salamoita, maahanmuuttajia on pahoinpidelty. Vaikka syylliset tiedetään, vallitsee koulussa ja kunnassa yleinen välinpitämättömyys eikä kukaan myönnä, että kysymys on uusnatsismista.

Hätkähdyttävä dekkari kuvaa yhteiskunnan tunnevammaisuutta, ihmisten pahuutta, vastuun välttelyä ja rahan valtaa.

 

 

Näyttääkö pääni tässä isolta

Randa Abdel-Fattah
Näyttääkö pääni tässä isolta? (Karisto 2007)

16-vuotias muslimityttö Amal on kuin kuka tahansa muukin teini – katsoo Frendejä, lukee Cosmoa, shoppailee ja viettää aikaa ystäviensä kanssa. Kun Amal päättää alkaa käyttää hijabia, musliminaisten perinteistä huivia, elämä muuttuu.

 

 

 

Sarjakuvat

 

Persepolis

Persepolis 2

Marjane Satrapi
Persepolis (Like 2004)
Persepolis 2 (Like 2007)

Satrapin omaelämäkerralliset sarjakuvaromaanit ovat riipaisevia ja mustan huumorin sävyttämiä. Ensimmäinen osa kertoo Satrapin lapsuudesta Iranissa. Satrapin ollessa 14-vuotias, hänen vanhempansa lähettivät hänet Eurooppaan pakoon sotaa ja ahdasmielistä hallitusta. Toinen osa kertoo hänen elämästään maanpaossa ja vaikeasta kotiinpaluusta.

 

Tulevaisuuden arabi

Riad Sattouf
Tulevaisuuden arabi (Wsoy 2015)

Omaelämäkerrallisen trilogian ensimmäinen osa avaa näkymän perhe-elämään 80-luvun Libyassa ja Syyriassa. Huumorin sävyttämä sarjakuva kertoo omakohtaisesti vaalean pikkupojan ja hänen perheensä elämästä kahden kulttuurin välissä Ranskassa ja Lähi-idässä 1980-luvulla.

 

 

 

Tieto

 

Kulttuurisia kohtaamisia

Jouko Jokisalo & Raisa Simola
Kulttuurisia kohtaamisia (Like 2010)

Teos käsittelee monikulttuurisuuden ja suvaitsevaisuuden teemoja historian, nyky-Suomen ja kirjallisuuden näkökulmasta tekstejä ja sarjakuvaa näppärästi yhdistellen. Sarjakuvien avulla kerrotaan hienovaraisesta arkipäivän rasismista, joka usein jää huomaamatta itseään suvaitsevaisina pitäviltäkin ihmisiltä.

 

 

Suomalaisia - maahanmuuttajatarinoita
Marja Airola & Anne Tarsalainen
Suomalaisia – maahanmuuttajatarinoita (LK-kirjat 2008)

14 uussuomalaista kertoo, miksi he tulivat Suomeen (mm. Vietnamista, Somaliasta, Intiasta, Keniasta, Venäjältä, Chilestä, Burmasta, Afganistanista) ja miten he ovat täällä selvinneet. Mielenkiintoisia ajatuksia ja tapoja, uutta kulttuuria ja erilaisia näkökulmia. Valokuvat esittelevät haastateltavat sekä kulttuuriensa edustajina että uussuomalaisina.

 

 

Sano sinäkin EI rasismille!

 

Tehnyt: AMK-opiskelijat Heidi ja Katri