Populaaria kulttuuria Helsingin Kulttuuritalolla 25.-26.4.

Mikä ihmeen koni? Lyhyt sanakirja tekstin tulkkaamiseen:https://pbs.twimg.com/profile_images/414814230655688704/-X1Hr_aw_400x400.png
Con, “coni” = convention, fanitapaaminen. Tarkoittaa yleisesti virallisesti järjestettyä, usein maksullista tapahtumaa.
Suomessa säännöllisesti järjestettäviä coneja ovat mm. Desucon, Tracon, Ropecon.
Cossi = cosplay-asu, tarkoittaa yhtä asukokonaisuutta, esim. “Tässä on minun Star Wars -cossini”.
Cossaaminen, cossaus = esim. “Haluaisin cossata Frodoa Sormusten herrasta”, “harrastan cossaamista”.
Miitti = epämuodollinen tapaaminen tietyn asian (tv-sarja, bändi, ym) faneille.
Fandom = [kirjoittajan aiempi blogikirjoitus fandomista]

25.-26. huhtikuuta pidettiin Helsingin Kulttuuritalolla Popcult-tapahtuma, joka seurasi Fanfestin (2013, Helsingin Paasitorni) sekä turkulaisen Cosvisionin (2014, Logomo) jalanjäljissä yrityksessä tuoda Suomeen enemmän länsimaiseen populaarikulttuuriin keskittyneitä fanitapahtumia. Lauantain ja sunnuntain yli kestänyt tapahtuma oli loppuunmyyty ja jatkoakin on jo lupailtu vuodelle 2016, paikkana Hämeenlinna. Sekä Fanfestiin että Cosvisioniin osallistuneena oli mielenkiintoista vertailla, miten ensimmäistä kertaa pidettävä Popcult oli hoitanut homman.

Popcult aukaisi ovensa lauantaiaamuna kello 10.00 aurinkoisen sään siivittämänä. Avajaiset, joihin en itse pukusäätämisen vuoksi kerinnyt, olivat 10.30 ja ensimmäiset paneelit, joissa aiheina monipuolisesti Rocky Horror -analyysiä queer/feministisestä näkökulmasta sekä syventävää esittelyä YouTubeen, alkoivat jo 11.00. Ohjelmassa koko viikonlopun olleiden paneelien, cosplay-kisojen, taidekujan, myyntikojujen ja tietovisojen lisäksi tarjolla oli lauantaina mm. kirpputori, roolipelaamista, viihdehuone ja kunniavieras Jarmo Kosken puheohjelma, jossa hän kertoi kokemuksistaan mm. ääninäyttelijänä suomenkielisissä piirretyissä.

Kulttuuritalo oli hyvä valinta tapahtumalle kokonsa lisäksi myös siksi, että vieressä sijainnut Linnanmäki ja Lenininpuisto olivat loistavia cosplaykuvauksille. Varsinkin lauantaina hyvän sään vallitessa saattoi nähdä ties minkä näköistä porukkaa ympäri puistoa ja pääsin itsekin seuraamaan ystävieni Good Omens/Hyviä enteitä –ryhmäcossin kuvauksia.

Ehdin käydä melko harvassa ohjelmassa mutta nautin aamupäivästä pidetystä paneelista nimeltä ”’Ei se noin menny kirjassa!’ – mitäs sitten?”, joka oli adaptaatiotutkimuksen opiskelijan Anna-Leena Harisen Game of Thronesiin ja sen alkuperäisteokseen, Tulen ja jään lauluun, keskittynyt ohjelma. Aiheena oli usein faneja harmittava elokuva- ja televisioadaptaatioiden ”epäuskollisuus” alkuperäisteoksille ja miten totuus on, että usein muutokset ovat välttämättömiä, audiovisuaalisen median ja kirjallisuuden välisistä eroista johtuvia päätöksiä.

Iltapäivällä oli Hall Cosplay (”lauantaiaamuna tapahtumastamme löydetyt taitavat cossaajat saavat poseeraavat lavalla ja saavat tuomariarvioinnin”) ja pukudesignkilpailu, jossa osallistujat esittelivät itse suunnittelemiaan asuja, kriteerin ”kyseessä voi olla oma hahmo tai johonkin sarjaan pohjaamasi fanipuku, tai esimerkiksi kirjahahmo josta ei ole julkaistu visuaalista versiota” mukaan. Alla on ryhmäkuva sekä Hall Cosplayn että pukudesignkilpailun osaanottajista. Lisää saman kuvaajan (©Nyymix) kuvia Popcultista löytyy täältä, niin lauantailta kun sunnuntailta. Popcultin omasta blogista löytyy myös tarkempaa tietoa Hall Cosplayn ja pukudesignkilpailun voittajista.

http://nyymix.net/storage/cache/images/007/407/photo-82,large.1430097454.jpg
[cryout-button-light url=”#”]Hall Cosplay[/cryout-button-light]


[cryout-button-light url=”#”]Pukudesignkilpailu[/cryout-button-light]

Pukukisan jälkeen päivän päättivät samaan aikaan pyörineet Naiskuva Disneyn klassikoissa –paneeli sekä Polygon Black –yhtyeen puolituntinen keikka, jonka aikana he esittivät covereita tunnettujen pelien musiikeista. Disney-paneeli oli kuulemma aivan täynnä ja keikka oli hieno vaikka bändin jäsenet olivat minua sen verran vanhempaa pelaajageneraatiota, etteivät heidän valitsemansa pelit tai niiden musiikit herättäneet minussa samanlaisia nostalgioita kuin ehkä vanhemmissa kuuntelijoissa. Videota esityksestä ei valitettavasti ole, mutta lisää tietoa heistä saa bändin kotisivuilta. Vaikka Popcult sulki ovensa lauantain osalta 19.00, oli tarjolla vielä k-18 jatkojuhlat Cafe Mascotissa klo 20.00 alkaen.

[cryout-button-light url=”#”]Videokooste lauantain ja sunnuntain eri pukeutujista, jos haluaa nähdä millainen tunnelma oli![/cryout-button-light]

Sunnuntai oli harmillisesti sateinen, mutta huono sää ei tuntunut haittaavan kävijöitä. Paikalla oli heti aamusta cosseihin sonnustautuneita ihmisiä osallistumassa paneeleihin, tällä kertaa aiheina mm. korealaisen popmusiikin fanikulttuuri sekä Dragon Age -pelisarja tasa-arvon näkökulmasta. Edellisen päivän kirppiksen ja roolipelaamisen olivat korvanneet pelihuone sekä erilaiset miitit. Myös taidekujan antimet olivat hieman vaihtuneet edellisestä päivästä ja allekirjoittaneellakin upposi melko määrä rahaa eri myyjien fanitaiteeseen (mm. tarrat olivat useimmilla kojuilla 0,50€, mikä johtaa houkutuksiin). Lauantain Sormus-visaa seurasi Mikä soi? -kilpailu, jossa osallistujat pyrkivät arvaamaan lyhyen musiikkinäytteen perusteella minkä animaatioelokuvan, -sarjan tai videopelin kappaleesta on kyse. Tämän jälkeen oli vielä tunninmittainen Cosplay-yksilökisa sekä loppujuhla, jotka olivat molemmat loistavia, vaikka tapahtuman loppuminen olikin haikeaa. Varsinkin yksilökisan alkuesitys oli loistava, vaikkei kaikkia Cosplay-seniorien sisäpiirivitsit aivan avautuneetkaan minulle. Pointti ei ollut vain pyörähtää lavalla näyttämässä asuaan, vaan jokaisella osallistujalla oli n. kolmen minuutin musiikkia ja toimintaa sisältänyt esitys. Alla olevassa videossa voit katsoa koko spektaakkelin, 2:37-10:15.

Kaikenkaikkiaan Popcult oli ainakin minulle erittäin positiivininen kokemus, täysin Helsinkiin raahautumisen ja lipun hinnan arvoinen. Toivon, että Suomeen saadaan tulevaisuudessakin länsimaiseen populaarikulttuuriin ja mediaan keskittyneitä tapahtumia, ja että niitä järjestäisivät juuri omatoimiset nuoret fanit itse. Tähän mennessä enemmistö vastaavanlaisista on ollut animeen, mangaan ja japanilaiseen popkulttuuriin liittyviä, joihin muiden fandomnörttien on vaikea lähteä mukaan. Parasta kaikissa conikokemuksissani on ollut se aivan oma ilmapiiri, joka tapahtumissa vallitsee. Normaalisti hiljaiset ja antisosiaaliset suomalaiset juttelevat avoimesti ventovieraiden kanssa, kehuvat toisten asuja ja jäävät suustansa kiinni taidekujan myyjien kanssa. Innokas, positiivinen yhteisöllisyyden henki on vahvasti läsnä ja iso osa sitä vetoa, joka coneissa käymisessä on. Omana itsenään oleminen ja itsensä ilmaisu pukeutumisen kautta on helppoa kun suuri osa ympäröivistä ihmisistä olivat samalla lailla peruskoulussa niitä “outoja tyyppejä”.

Hufflepuff, Queer & Proud / Copyright: Yle/Anna-Maija Kalén

Och samma på svenska (lisälukemista kaksikielisille sekä yllä olevan kuvan lähde): http://svenska.yle.fi/artikel/2015/04/29/popcult-helsinki-fansens-fest