Muistoja Pohjolasta – Stoorin marras-joulukuun näyttely

Hämärän aika juuri ennen aamunkoittoa tai yön pimeyttä on maaginen hetki. Kaksi eri todellisuutta kohtaa, kietoutuu toisiinsa ja muodostavat pienen epätodellisen hetken, jolloin kaikki on mahdollista. Siinä hetkessä vaeltavat kansanperinteiden hirviöt ja jumalat, esi-isien henget ja metsän väki. Ne ovat varjoja, jotka vilahtavat silmäkulmasta, hahmoja jotka toviksi peittävät tähtitaivaan ja saavat kylmät väreet kulkemaan pitkin ihmisen selkäpiitä.

Sarjakuvataiteilija Tuomas Myllylä työskenteli erilaisissa maa-ja metsätalousalan töissä Pohjois-pohjanmaalla kymmenen vuotta. Usein työtehtävät veivät syrjäisille metsäteille juuri noina maagisina aamun ja illan tunteina, ja silloin nähdyt asiat ovat jääneet taiteilijan takaraivoon ja uniin vaanimaan. Näistä näkymistä, niin kauhistavista kuin pelkästään kummallisistakin, hän on laatinut mustavalkoisia tussitöitä, jotka ovat nyt näytillä Turun pääkirjaston Stoorissa marras- ja joulukuun. Muinaiset jumaluudet, metsien näkymättömät pedot ja vanhojen talojen nurkissa kärkkyvät henget ja pikkuväki astelevat varjoista näkyville, eivät pelotellakseen, vaan muistuttaakseen, että todellisuuden värjyvän rajapinnan takana liikkuvat varjot ovat näkijälleen totta.

Näyttely on esillä Stoorissa marras- ja joulukuun ajan.

Taiteilijalta saa ostaa printtejä näyttelyn töistä, tai tilata oman ideansa tilaustyönä. Yhteydenotot osoitteeseen matkamies86@gmail.com.