Lyhyestä virsi kaunis

Puskeeko kirjaesseen palautuspäivä päälle? Olisiko juuri nyt parempaa tekemistä kuin istua nenä kiinni kirjassa?

Kirjastolaisten (ja onneksi monen muunkin) mielestä lukeminen on tietysti kaikkein paras harrastus, mutta näin meidän kesken on myönnettävä, ettemme mekään ihan aina halua viettää koko päivää kirjan kansien välissä.

Jos aikataulu on tiukka, tai fiilis muuten vain sellainen, ettei tiiliskiven kokoiseen kirjajärkäleeseen huvita tarttua, voi sopivamman kokoinen lukupala löytyä esimerkiksi novelleista tai pienoisromaaneista.

Kannattaa silti muistaa sekin, että lyhyt kirja ei aina ole helpompi tai edes nopeampi lukea. Erityisesti kirjallisia tehtäviä ajatellen saattaa pitempi teos ollakin mukavampi työstettävä, sillä se tarjoaa enemmän sisältöä, jota käsitellä ja esitellä omassa tekstissä.

Mikäli et kuitenkaan innostu 38-osaisesta fantasiasaagasta, jonka jokaisessa kirjassa sivuja on enemmän kuin taivaalla tähtiä ja koivupuussa lehtiä, saattaa esimerkiksi jokin seuraavista kirjoista sopia sinulle:

 

Novellikokoelmat

 

Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita Uhriniituntakaisesta

Tekijä: Magdalena Hai

Zombeja, aaveita ja mörköjä ei ole olemassa! Eihän? No, Uhriniituntakaisen kylässä ei aina voi olla varma.

Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita Uhriniituntakaisesta on yhtä aikaa karmea, kaunis ja ilkikurinen tarinakokoelma nuorille.

 

 

 

 

 

Onks tää normaalii? – ja muita tarinoita

Tekijä: Elina Kilkku

Mikä on totuus nuorten elämästä? Mikä on ainoa oppiaine, jota koulussa pitäisi opettaa?
Kuka viritti kelmun rehtorin vessanpönttöön?
Mikä tekee ihmisestä aikuisen?
Onko mutsisi natsi?
Mikä on sun lemppari thaikkusafka?
Mikä on pihtarihuora? Ovatko mittani OK?!?
Ja ennen kaikkea: onks tää normaalii???!??

 

 

 

Pestä tukkani sadevesisaavissa ja muita nuorten unelmia

Kokoelmaan on koottu Kirjoita unelmasi! -kirjoituskilpailun voittaneen nimikkonovellin lisäksi lukuisia muita nuorten unelmia.

Tervehdyksessään hankkeen suojelija Paulo Coelho muistuttaa, että rohkea on se, joka ei lakkaa haaveilemasta vaan uskoo omiin unelmiinsa!

 

 

 

 

 

 

Yhden promillen juttuja

Tekijä: Terhi Rannela

Maista tästä. Ihan pikkusen vaan. Kyllä sä nyt yhden voit lukea, tämän kerran. Ota vielä toisellekin jalalle. Lueluelueluelue! Älä ole ilonpilaaja. Kaikki lukee, aivan kaikki lukee. Haloo, tää on Suomi!

19 kosteaa, todenmakuista juttua nuorten elämästä.

 

 

 

 

 

Etäisten esikaupunkien asioita

Tekijä: Shaun Tan

Sitä luulee tuntevansa esikaupungin kotikulmat. Luulee, kunnes tapaa vaihto-oppilaan toisesta maailmasta ja löytää kätketyn huoneen. Kunnes naapurin pihaan rantautuu dugongi, valtava merinisäkäs. Kunnes päätyy naapurustoon, jossa joka pihaa koristavat kirkkaanväriset ohjukset. Kunnes huomaa odottavansa sokean poron juhlapäivää.

Shaun Tanin kiehtovissa tarinoissa tuttu muuttuu uudenlaiseksi ja yllättäväksi. Tan on kuvallisen ilmaisun mestari, joka yhdistää kuvakirjojen, sarjakuvien ja tarinankerronnan perinteen ja eri tekniikat aivan omanlaisekseen taideteokseksi.

 

 

 

Katso myös:

Maailma on sun – tarinoita nuoruudesta

Rakastaa, ei rakasta

Kari Hotakainen: Näytän hyvältä ilman paitaa

Kari Levola: Syvältä, veistoluokan uumenista

 

Lyhyet romaanit

 

Alle 100 sivua

Risteys

Tekijä: Tuula Kallioniemi

”Se paku ilmestyi kuin tyhjästä. Okei, myönnetään, törmäsin kolmion takaa suoraan maantielle.” Mitä tapahtuu, kun 13-vuotias kulmakunnan kovis saa kuoleman kynnyksellä mahdollisuuden parantaa tapansa? Voiko enkeliksi ryhtyä? Mika on tunnetusti aina pahanteossa. Hän ei anna vanhemmilleen anteeksi, että on saanut vasta hiljakkoin sattumalta tietää olevansa adoptoitu. Kun Mika rysähtää skootterilla pakettiauton kylkeen, hän on kuulevinaan äänen, joka pyytää valitsemaan. Ja Mika valitsee. Enää poika ei katso sivusta, kun joku on hakoteillä tai kaipaa apua. Moni hieraisee silmiään nähtyään hyväntekijänsä. Eihän se voi olla Mika, jonka huhutaan saaneen surmansa. Vai voiko?

 

 

 

Villi viikko

Tekijä: Tuula Kallioniemi

Viltsun survival-loma: ei juoksevaa vettä, ei mikroa, ei pitsaa. Ei kännykkää! Ja joku pitkäkyntinen päänvaivana.

Viime hetkeen asti Viltsu uskoi, että mutsi ja faija pelleilivät mummolaviikosta. Nyt poika oli kuitenkin matkalla hörhön mummonsa luo niskojaan nakkelevan Pinjan ja rehupuntti Kassun kanssa.

Kun mummo jättää ykskaks nuoret keskenään talonvahdeiksi, lepolomasta ei ole tietoakaan: on ruokittava kanat, lypsettävä vuohi ja käytävä järvellä kalassa. Lähtiessään mummo takavarikoi vielä kännykät, jotta loma ei olisi pelkkää pelaamista.

Kun nuorilta pöllitään eväät, epäilykset kohdistuvat naapurin arvaamattomaan Mäkiseen. Sitten katoaa muuta, ja rosvojahti alkaa…

 

 

Halpaa asvalttia

Tekijä: Kari Levola

Jännittävä ja humoristinen dekkari asunto-murtoliigaa jäljittävästä nuoresta etsivästä. Onko omapäinen Karri-poika pehmennyt löydettyään tyttöystävän, Anun? Ainakaan hän ei huomaa, mitä ympärillä tapahtuu, ei ennen kuin suututtaa Anun ja kaverinsa Artun. Sen jälkeen Karrilla ei olekaan ketään, joka ottaisi hänen tarinansa todesta. Karri nimittäin törmää omakotialueella epämääräisiin hiippailijoihin. Kaiken kukkuraksi hän epäilee, että Arttukin on luiskahtanut lain väärälle puolen. Karri huomaa olevansa asuntomurtoliigan jäljillä. Eikä vain jäljillä, vaan pian jo tiukasti sidottuna. Kuka pelastaisi nuoren sankarin, yksinäisen suden, jonka ovat hylänneet niin tyttöystävä kuin paras kaverikin? Halpaa asvalttia on Kari Levolan toinen kirja Musta kaista -sarjaan. Edellisestä teoksesta Kaksi palkkia latausta tutut Karri, Anu ja Arttu joutuvat taas tekemisiin ovelien rikollisten kanssa.

 

 

 

 

Alle 200 sivua

Musta kaista -jännärit:

Petos paketissa

Tuonenkehrääjä

Viisi askelta vaaraan

Zen Zero

 

 

 

 

Louhen liitto

Tekijä: Mervi Heikkilä

“Ei me tehty liittoa paholaisen kanssa niin kuin väitettiin. Me tehtiin se itsensä Louhen kanssa.”

Roona ei ole kuin muut ysiluokkalaiset tytöt. Roonalla on salaisuuksia. Sellaisia, että kaikki ihmiset on syytä pitää etäällä, myös sumusilmäinen Aleksi. Yllättäen myös Roonan äidillä on omat salaisuutensa. Niiden paljastuttua Roona joutuu seikkailuun, joka vie hänet pimeän porteille. Seikkailuun, josta kaikki eivät selviä hengissä. Mervi Heikkilän “Louhen liitto” kulkee petojen polkuja synkän metsän reunaan ja puuttoman suon läpi suoraan lähteen silmään, ikiaikaisten arvoitusten äärelle.

 

 

Ohut hauska kirja

Tekijä: Kalle Veirto

Voiko peruskoulun suorittaa lukematta ainuttakaan kaunokirjaa?

Sankarimme Ekku Närvänen ja Iiro-Matias Andersson ovat lähellä onnistumista. Nakki kuitenkin napsahtaa juuri, kun kaiken piti olla valmiina päästötodistusta ja kunnon kekkereitä varten. Pakon edessä hätiin löytyy sopiva teos: Ohut hauska kirja. Se kuitenkin loistaa poissaolollaan jopa kirjastosta. Kadonnutta kirjaa metsästävien ysiluokkalaisten viimeisestä kouluviikosta kehkeytyy hullunmylly, jossa peltikatto laulaa, korit kilisevät ja kondomit katoavat. Tyttöystävä tykkää kyttyrää ja siskon poikakaveri tekee yllättävän koukkauksen luonnon helmaan.

Mutta se kirja, se on löydettävä, maksoi mitä maksoi.

 

 

 

Katso myös:

Johanna Hulkko: K18

Kari Levola: Unisieppari

Jukka-Pekka Palviainen: Perjantai on hyvä päivä lähteä

Sara Saarela: Kanssasi en tarvinnut sanoja

Hellevi Salminen: Hello, I Love You

 

Alle 250 sivua

Roskaa

Tekijä: Andy Mulligan

Neljätoistavuotiaat Raphael, Gardo ja Rotta ovat kaatopaikan poikia: he ovat eläneet koko elämänsä jättimäisellä jätevuorella. Kierrätyskelpoisen jätteen myyminen on elinehto eikä vaikuta siltä, että heidän elämänsä tulisi koskaan muuksi muuttumaan… Kunnes eräänä onnekkaana päivänä he löytävät tappavan salaisuuden.

Roskaa on elämänhalua pulppuava veijaritarina ihmisistä, joiden on elettävä järkyttävän todellisessa maailmassa. Andy Mulligan on englantilainen opettaja ja teatteriohjaaja, jonka teosta on verrattu Vikas Swarupin Slummien miljonääriin.

 

 

 

Erakon arvoitus

Tekijä: Jasu Rinneoja

Kuusitoistavuotias kaupunkilaispoika Taneli on passitettu kesäksi maalle Verneri-vaarin apupojaksi. Aluksi mummola tuntuu vankilalta, mutta sopeutumisessa auttaa saman ikäinen naapurinpoika Pekka. Kesä on kuuma ja kaveruus on koetuksella, kun molemmat ihastuvat samaan tyttöön.

Pekka on kuitenkin ainoa, joka suostuu kertomaan jotain pellonreunassa tuijottavasta omituisesta ukosta. Kaikki muut ovat vaivautuneita ja käskevät karttamaan metsässä asuvaa erakkoa. Lopulta Taneli päättää itse selvittää erakon arvoituksen. Sen seikkailun jälkeen mikään ei ole entisellään!

 

 

 

 

Tilastollinen todennäköisyys kohdata se ainoa oikea

Tekijä: Jennifer E. Smith

17-vuotias Hadley on matkalla New Yorkista Lontooseen isänsä ja uuden äitipuolensa häihin, mutta myöhästyy täpärästi lennolta. Odotellessaan seuraavaa lentoa täpötäydellä JFK:n kentällä Hadley kohtaa komean, fiksun brittiopiskelijan Oliverin. Sattuma heittää heidät istumaan vierekkäin lennon ajaksi.

Pitkällä lennolla Hadley ja Oliver tutustuvat toisiinsa, ja salamarakastumisen sinetöi suudelma määränpäässä. Onnettomuudekseen nuoret eksyvät toisistaan lentokentän tungoksessa eikä Hadley tiedä edes Oliverin sukunimeä. Mikä tilastollinen mahdottomuus löytää Oliver miljoonakaupungin vilinästä!

Epätoivoinen Hadley livahtaa isänsä häistä Lontoon kaduille vaeltamaan varmana siitä, että maailmasta ei löydy hänelle toista Oliverin kaltaista sielunkumppania.

 

 

Katso myös:

Mikael Niemi: Aivot pellolle

Jyri Paretskoi: Shell’s Angles

Terhi Rannela: Scarlettin puvussa

Salla Simukka: Kipinä

 

Lisää lyhyitä ja ytimekkäitä tarinoita löydät kirjaston hyllystä, kun vain katsot tarkasti niiden isompien tiiliskivien väliin.

Joskus vähemmän on enemmän!

 

Lyhyitä juttuja metsästi: Erika, jonka mielestä lasten kuvakirjat ovat sopivaa luettavaa 2-, 8- ja 28-vuotiaalle.