Lukuvinkkejä kirjatrailereista – Tai tekisinkö itse kirjavinkkivideon?

Elokuvatrailerit on ihan varmasti kaikille tuttu juttu. Tämä ei ole mikään ihme, sillä maailman ensimmäinen elokuvatraileri nähtiin jo 1913. Kirjatrailerit, tai kirjavinkkivideot, on vähän uudempi juttu, sillä ensimmäisiä kokeiluja tehtiin jo 1980-luvulla, mutta nyt kirjatrailerit ovat kasvaneet jo monimuotoiseksi ilmiöksi.

Kuten elokuvatrailerit, kirjatrailerit toimivat mainoksina kirjoille. Ajatuksena on tietystikin saada potentiaalinen lukija kiinnostumaan kirjasta ja tarttumaan kirjaan lukuaikeissa. Liikaa trailerissa ei kuitenkaan saa paljastaa, sillä lukijalle pitää säästää ne parhaat palat joista lukemisen riemu syntyy!

Kirjatraileri on tekijänsä näköinen. Se voi olla hyvinkin elokuvallinen, visuaalisesti vaikuttava kokonaisuus, kuten elokuvatraileritkin yleensä ovat. Kirjatraileri voikin olla ohjaajille jo yhtä vakavasti otettava taidonnäyte kuin musiikkivideo tai lyhytelokuva.

Kirjatraileri voi yhtälailla olla myös vain innokas lukija kertomassa lukemastaan kirjasta. Näin ollaan lähellä perinteistä kirjavinkkausta. Siis sellaista tilannetta esimerkiksi kun kirjastonhoitaja yrittää kaikin mahdollisin keinoin kehua kirjaa ja saada sinut tarttumaan siihen.

Toisaalta myös kirjojen tai kirjasarjojen faneilta voi löytyä intoa ja kiihkeää näkemystä, jonka he haluaisivat jakaa mahdollisimman monien lukijoiden kanssa.

 

Kirjastoissa on pidetty kirjavinkkityöpajoja, joissa on joko kuvattu itse omaa materiaalia, tai tehty kirjavinkkivideoita verkosta löytyvistä kuvista. Kynnys tällaisten vinkkivideoiden tekemiseen matala ja esimerkiksi iPadin perusohjelmilla saa aikaiseksi hienojakin videoita lyhyessä ajassa ja pienellä vaivalla!

Kirjoitti: Veera