Kirjastoalaa opiskelemassa

Päädyin opiskelemaan kirjastoalaa Turun ammattikorkeakouluun puoliksi vahingossa. Olin ollut aina kiinnostunut alasta ja se kolkutteli takaraivossa, joten päätin hakea opiskelemaan tänne Turkuun. Ihmeen kaupalla pääsin sisään ja näin alkoivat opintoni kirjastolaiseksi.

Poikkeuksellisesti meille kuuluu työharjoittelu jo ensimmäisenä opiskeluvuotena, joten sitä kautta päädyin tänne pääkirjaston nuorten osastolle kymmeneksi viikoksi. Nuorten osaston valitsin, sillä olen lukenut, ja luen, paljon nuorten kirjallisuutta suomeksi ja englanniksi. Olin hieman kauhuissani, sillä kaikki mitä tiesin alasta, tai luulin tietäväni, koostui ensimmäisistä opiskelukuukausista ja viikon TET-jaksosta kuusi vuotta sitten Kotkan kirjastossa. Asiaa ei myöskään auttanut täysin uudessa kaupungissa asuminen! En siis tiennyt

oikein mitään kirjastotyöstä, tai kaupungista.

Aihemerkkien vaihtelu oli suuressa osassa työpäiviä!

Alkuun pelkäsin koko ajan, etten ikinä tule oppimaan kaikkea enkä osaa tehdä mitään itsenäisesti. Pelkäsin myös, että alkaisin ajattelemaan, että tämä ei todellakaan ole minun juttuni. Viikot lähtivät kuitenkin kulkemaan nopeasti ja jossain välissä tajusin, että puolet harjoittelusta olikin jo mennyt. Myös pelkoni osoittautuivat turhiksi! Mitä pidemmälle harjoittelu meni, sitä enemmän aloin nauttimaan työstä ja ajattelemaan, että voisin oikeasti tehdä tätä työkseni.  Työn kokeminen käytännössä on paljon opettavaisempaa kuin luokassa istuminen ja teorioiden opettelu. Onneksi harjoittelu on ensimmäisenä vuotena, sillä tätä kautta ymmärsin millaista työ on oikeasti. Ymmärsin myös, että työstään voi oikeasti nauttia!

Pinssikuvat tehtiin  Päättäjäisiä varten!

Työ on yllättävän monipuolista, vaikka suurimmaksi osaksi siihen kuuluvatkin hyllytys ja asiakaspalvelu. Erityisesti tähän aikaan alkukesästä hyllytettävää kyllä löytyy! Olen saanut auttaa lukuviikko kampanjan esille laitossa, tapahtuman valmistelussa, somettamisessa ja vaikka missä muussa. Sain myös olla osallisena Hirvensalon kirjaston muutossa ja purkaa aineistoa uudessa kirjastossa Syvälahden monitoimitalossa. Tästä olen todella tyytyväinen, sillä kirjastojen muuttoja pääsee harvemmin näkemään. On hienoa, että olen päässyt näkemään työn monia puolia, kiirettä ja kuoleman hiljaisuutta. On päiviä, jolloin ihmisiä riittää ja on päiviä, jolloin heitä ei ole. Keväisin on sopivasti myös Päättäjäiset, joissa Stoori on osana. Meillä oli siellä muun muassa pinssipajaa, bingoa, VR-lasien testausta ja aineistoa esillä. Minä vastasin toisen harjoittelijan kanssa pinssikuvien teosta, joita leikkelimme edellisellä viikolla sadoittain. Erilainen työpäivä oli virkistävää ja oli hauskaa myös nähdä tälläinen tapahtuma. Tapahtumasta on erillinen blogipostaus!

Tietysti asiakaspalvelu kuuluu isona osana työhön ja siellä tiskin takana tulee istuttua joka päivä. Neuvonnassa olemisessa jännitin eniten kysymyksiä jostain muusta kuin aineiston sijainnista. Ensin tuntui, etten millään osaa auttaa asiakkaita, mutta ei kukaan tiedä kaikesta kaikkea. Tärkeintä on tehdä parhaansa ja kysyä apua muilta. Aina joku osaa neuvoa! Aloin pitää neuvontavuoroista enemmän, kun tulin varmemmaksi osaamiseni kanssa.

 

Täällä työyhteisö on aivan mahtava! Meidät otettiin hyvin mukaan porukkaan ja täällä on superkivaa olla. Hieman haikeaa, kun harjoittelu loppuu, sillä juuri on alkanut todella nauttimaan kirjastossa työskentelystä sekä saanut työnkuvasta kiinni.

 

Kirjastoalaa voi Turussa opiskella Turun ammattikorkeakoulussa sekä Åbo Akademissa.
Ammattikorkeassa kirjasto- ja tietopalvelut löytyvät liiketalouden alta suuntautumispolkuna. Tämä on uusi käytäntö ja itselle vielä tuntematon. Periaatteessa kirjastolaiset sekoitetaan liiketalouden opiskelijoiden kanssa, mutta toisilla on niin sanottuna pääaineena kirjastoalan opinnot.  Lisätietoa saa oppilaitoksen sivulta sekä opintopolusta!

https://www.turkuamk.fi/fi/tutkinnot-ja-opiskelu/tutkinnot/liiketalous/

https://opintopolku.fi/app/#!/korkeakoulu/1.2.246.562.17.78051600225

Kirjoitti: Anna