Kesäkirjoja

Kesällä on aikaa lukea kivoja nuortenkirjoja. Tänä kesänä sadetta saadaan vähän liikaakin, mutta sadepäivinä on tosi mukava kääriytyä torkkupeittoon ja paeta kirjan sivujen kautta villeihin seikkailuihin. Kirjan voi ottaa mukaan aika monenlaiseen tilanteeseen, kuten rannalle, mummolan ullakolle, junaan tai piknikille. Siis minne tahansa, missä kaipaat hetkeä itsesi ja mielikuvituksesi kanssa.

Jännittävimmät hetket vietät seuraavien kirjojen parissa:

Dan Smith: Big game (WSOY 2015). Myös elokuvana tunnettu tarina lappalaispojasta, joka asetetaan 13-vuotispäivänsä kunniaksi vuorokauden kestävään kokeeseen, jolla selvitetään, virtaako hänen suonissaan metsästäjän veri.

Hanna Kökkö: Saarikätkö (Mäkelä 2015). Kaikille geokätköilijöille! Sarjan neljäs osa. Ikäsuositus 11-vuotiaasta ylöspäin.

Marja-Leena Tiainen: Poika joka katosi (Avain 2015). Selkokirjana julkaistu kirja sopii kaikille nopealukuista ja tiivistä jännitystarinaa etsiville lukijoille, jotka eivät malta viettää aikaa paksujen kirjojen parissa.

Jalkapallonpelaaja tarttuu pelitauoilla Mika Keräsen Maaliviivalla-kirjaan (WSOY 2014). Minkähän ratkaisun Kalle tekee maalia vartioidessaan? Sopupeli ei kuulosta hyvältä, vaikka rahaakin olisi luvassa. Kalle on jo 18-vuotias, mutta kirja voi suositella 13-vuotiaasta ylöspäin.

Porkkanapenkin kitkemisen lomassa voisi lukea puutarhassa kasvavasta ihmekasvista, joka tekee tytöistä poikia. Vahvoina ja pelottomina he pääsevät kokeilemaan elämää ilman kiusaamista ja ahdistelua. Jessica Schiefauerin Pojat (Karisto 2015) sopii paljon lukeville nuorille, jotka rakastavat mielikuvitusta kiehtovia, ajatuksia herättäviä juonia.

Iida Sammalisto: Tähtimosaiikkia (Otava 2015) on nuoren kirjailijan ensiteos, joka vie lukijan satumaiseen fantasiamaailmaan, jossa tutustut tyttöön, kettuun ja tähdistä tulleeseen poikaan. Sopii kilteistä tarinoista kiinnostuneille.

Kerstin Gier: Lupaus : unien ensimmäinen kirja (Gummerus 2015). Ei liian vakavasti kirjoitettu tarina demonia manaavasta nuorisojoukosta, johon kuuluu myös kiehtova Grayson, 15-vuotiaan Livin velipuoli. Liv näkee unessa outoja puuhia hautausmaalla, mutta mikä omituisinta, pojat puhuvat tosielämässä asioista, jotka ovat tapahtuneet vain Livin unessa.

Anna Hallava: Sammakkoprinsessa (WSOY 2015). Ofelia kuulee 14-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi olevansa keiju. Siinäpä ei sitten mennäkään pussailemaan ihan ketä tahansa, etteivät pussauskohteet vain muutu sammakoiksi! Sopii myös alle 14-vuotiaiksi.

Holly Smale: Kohellusta korkokengissä (Tammi 2015). Malliksi vahingossa ryhtynyt nörttityttö laukoo viisauksiaan. Sopii hyvin hyväntuulista ja hiukan romanttista kirjaa etsiville kaikenkokoisille lukijoille.

Musiikkia kuunnellessa kannattaa lukea Asta Ikosen: Roosan rokkibändi (Reuna 2015). Nopealukuinen ja viihdyttävä tarina laulaja-tyttö Roosasta, jonka ensirakkaus osoittautuu kaikkea muuta kuin kunnolliseksi poikakaveriksi.

Edellisen kirjan jatkoksi, tai vaikkapa automatkalla ääneen luettavaksi, sopii Samuli Väänäsen: Keikkabussin parhaat musavitsit (Minerva 2015).

Dystopiakirjoja rakastaville suosittelen James Dashnerin Maze runner : labyrintti –kirjaa (Basam Books 2015). Tulevaisuuden maailmassa nuoret yrittävät ratkaista, miksi heidät on suljettu alati muotoaan muuttavaan labyrinttiin. Muistaakohan Thomas, miksi? Kirja on filmattu myös elokuvaksi, mutta kirjan juoni on hieman erilainen, joten lukemalla kirjan kokemus on erilainen.

Anu Holopainen: Ihon alaiset (Karisto 2015). Kun ulkonäkö määrittää ihmisarvon ja menestymisen elämässä. Tulevaisuuden nuorilla on vain yksi vaihtoehto menestykseen: kauneusleikkaukset. Kirjan sopii parhaiten 15-vuotiaasta ylöspäin, mutta kirjoissahan ei ole oikeita ikärajoja, joten tähänkin kirjaan voi tarttua kuka tahansa kiinnostunut.

John Green on kesän 2015 Se Kirjailija! Kaikki Greenin nuortenkirjat ovat kysyttyjä ja lainattuja olipa kirja suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Kirjailijan uusin suomennettu teos on Arvoitus nimeltä Margo (WSOY 2015), joka kertoo tutulla greenmäisellä tyylillä tarinan nörttipoika Q:n villin rakkaudenkohteen Margon katoamisesta. Kirjasta filmattu elokuva on tulossa jo tänä kesänä elokuvateattereihin, joten nopeimmat ehtivät lukea kirjan ennen sitä.

1 2 3 4