Kaupunginkirjaston arkkitehtuuri

Kirjaston arkkitehtuuri

Varsinais-Suomen maakuntakirjastona vuodesta 1970 toiminut Turun kaupunginkirjasto on kauniisti suunniteltu niin vanhalta kuin uudeltakin puolelta. Vanhan puolen rakennutti ja luovutti kaupungille Fredric von Retting ja uudenkirjaston suunnitteli arkkitehtitoimisto JKMM jonka pääsuunnittelijana toimi Asmo Jaaksi. Rakennukset valmisuivat vuosina 1903 ja 2007.

Vanhaa puolta on yritetty pitää mahdollisimman alkuperäisessä mallissa kunnostusten avulla (viimeisin kunnostus oli 2008). Vanhalla puolella alkuperäistä on esimerkiksi sisäänkäynnin viereiset portaat ja vanhat ovet.  Vanhalla kirjastorakennuksella on selkeät renesanssityyliset julkisivut ja sisätilat. Nykyään vanhaan kirjastoon kuuluu taiteen, kaunokirjallisuuden ja musiikin osastot.

( https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Turku_City_Library2.jpeg )

Kaupunginkirjaston uudenpuolen arkkitehtuuri on selvästi moderninpaa niin ulkoa kuin sisältäkin. Sisältä rakennus koostuu pääosin puusta, lasista, betonista ja rapatuista valkoisista seinistä. Tammiset seinät ja kalusteet luovat rauhallisen tunnelman kirjastoon muun sisustuksen kanssa.

Uuteen kirjastorakennukseen on sijoitettu lasten- , nuorten- ja tietokirjallisuus. Alimmassa kerroksessa on lasten ja nuorten kirjallisuus ja toiseen kerrokseen on sijoitettu tietokirjallisuus. Olemassa on vielä kolmas kerros jonne pääsee toisesta kerroksesta. Kolmas kerros on hyvin pieni mutta sisältää pöytätilaa ja jotakin aineistoa.

Yhden huonon puolen kyllä pystyy huomaamaan uudesta kirjastorakennuksesta, lasten ja yläkerran tietokirjallisuuden välissä nimittäin on iso aukko osastojen lattiassa/katossa. Visuaalisesti tämähän on kaunis lisä elementti, mutta aukon myötä alakerran mekkala kantautuu helposti yläkertaan. Alunperin uuteen kirjastorakennukseen piti rakennuttaa vielä kolmas kerros jonne lasten osasto olisi sijoitettu, mutta rahat loppuivat kesken. Uudelle puolelle on myös hankittu muutamia taideteoksia kuten Saara Ekströmin Alkukirjain ja Aakkoset, Hans Christian Bergin Visual Vortex – Passage of Events, Hilkka Könösen Vestigia, Ann Sundholmin Hetkinen ja Merja Pitkäsen Esiintymä joita voi bongailla ympäri kirjastoa.

( https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Turun_kaupunginkirjaston_p%C3%A4%C3%A4rakennus.jpg )

Nuortenosasto on Turun kaupunginkirjaston ylpeys. Kymmenisen vuotta sitten kun uutta kaupunginkirjastoa valmistettiin nuorten kirjallisuudelle ei yleensä oltu omistettu näin suurta aluetta. Nuorten osasto onkin hyvin monipuolinen ja sen nimeksi on annettu Stoori. Näille osastolle ollaan tiivistetty niin tietokirjallisuus kuin muidenkieliset nuorten kirjat ja muut romaanit yms. Lastenosasto Saagaan on tuotu monia eri elementtejä kuten ilmalaiva, aurinko ja lumipallot jotka antavat huoneelle persoonallisuutta. Kannattaa myös tullessa ottaa huomioon osaston hienot lattiavitriinit joihin luodaan ajankohtaisia näyttelyitä aika ajoin.

 

 

 

 

Jos aihe alkoi kiinnostaa enemmän niin tässä on pari kirjaa jotka voivat auttaa tiedon janoosi.  Eila Seppälän Turun pääkirjasto, joka perehtyy vanhaan kirjastorakennukseen ja Inkeri Näätsaaren Kaupungin valo, kirja kertoo molemmista puolista mutta painottuu uuteen kirjastorakennukseen.

Kirjoitti: TET-harjoittelija