Nyt jysähti! Lyhyesti vaikuttavista kirjoista

Millainen kirja on vaikuttava?

Minun mielestäni vaikuttavuus syntyy jokaisen lukijan omassa mielessä. Siinä tapauksessa kirja voi olla miltei mikä tahansa, jos se vain vetoaa lukijaansa jollakin tavalla.

Tarina voi olla voimakkaasti tunteita herättävä tuottaen vaikkapa mielihyvää tai järkytystä. Parhaimmillaan se voi avata lukijan silmät, ajatukset tai sydämen, ja muuttaa aiempia käsityksiä maailmasta, muista ihmisistä tai itsestä, niin että lukijan vakiintunut elämäntapa muuttuu. Vaikuttava kirja voi siis tehdä lukijasta paremman ihmisen, tai ainakin erilaisen.

Vaikuttavuus voi olla yhteiskunnallista, kriittistä, jopa kiellettyä.

Vaikuttava kirja voi olla inspiroiva tai ihan vain lukutottumusten muuttaja.

Se voi olla yksinkertaisesti unohtumaton.

 

Leenan lista vaikuttavista kirjoista:

 

John Boynen Poika raidallisessa pyjamassa ei kaipaa perusteluja.

Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossu. Vapautti lapsena huomaamaan, että tyttökin voi olla aloitteellinen toimija. Mainio esimerkki kirjasta, joka rakentaa identiteettiä out of the box.

Mari Kujanpään Emman salainen toive. Sai minut samastumaan vahvasti huumeperheessä eläneen tytön ongelmiin. Kirja on lastenkirjojen rankimmasta päästä: en tiedä uskallanko vinkata, koska saattaa leimata sen luokan yhden oppilaan, joka tämän lainaa.

Richard Adamsin Ruohometsän kansa. Kanieepos sai minut ensimmäisen kerran ajattelemaan eläinten oikeuksia ja asemaa, laajemminkin lajien / rotujen / kansojen yhtäläisyyksiä ja eroja, jotka tuntuvat olevan vain pintaa: sisin meillä on sama.

Tähän ajatukseen liittyy myös äsken lukemani tietokirjauutuus (löytyy aikuisten puolelta) Telkänranta, Helena: Eläin ja ihminen: Mikä meitä yhdistää?

 

 

Sarin lista vaikuttavista kirjoista:

 

Holly Goldberg Sloan: Näkymätön poika

17-vuotias Sam elää yhteiskunnan ulkopuolella, pakettiautossa isänsä ja veljensä kanssa. Isä tekee rikoksia, ja öisin pojat etsivät ruokaa. Hänellä ei ole puhelinta, eikä hän käy koulua. Mutta sitten hän tapaa Emilyn, ja heidän välilleen syntyy yhteys. Ensimmäistä kertaa Sam saa tutustua siihen, mitä kutsutaan normaaliksi elämäksi. Hän alkaa kapinoida isäänsä vastaan, hän ei enää halua olla näkymätön…

Kirja syrjäytymisestä, kohtaamisista ja muutoksen mahdollisuudesta.

 

Seita Vuorela: Karikko

Mitjan perhe lähtee lomamatkalle, jotta Mitja ja hänen veljensä saisivat jotain muuta ajateltavaa, kuin sen, mitä tapahtui kolme viikkoa aikaisemmin. Mitjan ystävä nimittäin putosi aution rakennuksen katolta ja kuoli. Molemmat veljekset olivat paikalla. Mitjan on vaikea muistaa mitään tapahtuneesta, kaikki on kuin sumua, eikä kukaan halua puhua hänelle siitä. Perhe päätyy Land’s end-leirintäalueelle, jossa Mitja tutustuu villien rantapoikien yhteisöön ja salaperäiseen, kiehtovaan tyttöön. Mutta mikään ei ole sitä miltä näyttää..

Vangitseva  kirja kuolemasta maagisella kuvituksella.

 

Johan Harstad: Darlah: 172 tuntia kuussa

NASA järjestää maailmanlaajuisen arvonnan, jonka voittajat, kolme nuorta, pääsevät matkalle kuuhun. Onni suosii norjalaista Miaa, japanilaista Midoria ja ranskalaista Antoinea. Koko maailma seuraa nuorten matkaa, heidän kanssaan eräs dementoitunut entinen astronautti vanhainkodin TV:stä. Hän on kauhuissaan, hän tietää, ettei kuuhun pidä mennä. Vanhus haluaa varoittaa nuoria, mutta se on liian myöhäistä! Nuoret ovat jo perillä kuussa, missä kukaan ei ole käynyt yli 40 vuoteen…vai onko? Kukaan ei voi nähdä maasta kuun pimeälle puolelle…

Selkäpiitä karmivaa, todentuntuista jännitystä!

 

Patrick Ness: Hirviön kutsu

Siitä lähtien, kun Conorin äiti sairastui, ja alkoi saada hoitoja, jotka eivät tunnu tehoavan, hän on nähnyt samaa painajaisunta joka yö. Mutta tänä yönä painajainen ei ole sama. Ikkunan takana on vierailija, ikivanha, alkuvoimainen puuhirviö.  Conor ei kuitenkaan pelkää itse hirviötä, vaan sitä, mitä hirviö haluaa: se haluaa kuulla totuuden Conorin suusta. Se on pelottavampaa kuin mikään muu.

Kertomus menetyksestä, pelosta ja selviytymisestä.

 

Jenny Downham: Ennen kuin kuolen

16-vuotias Tessa sairastaa parantumatonta leukemiaa, eikä aikaa ole enää paljon jäljellä. Niinpä hän tekee listan niistä asioista, jotka hän haluaa vielä tehdä ennen kuolemaansa. Asioista, joita hän ei vielä ole tehnyt: kokeillut huumeita, rakastellut, ajanut autoa…

Tessa on päättäväinen luonne, ja hänen listaamansa asiat alkavat toteutua yksi toisensa jälkeen. Kokemukset eivät välttämättä ole miellyttäviä. Mutta elämällä on tarjota vielä ihana yllätys aikaa vastaan kamppailevalle nuorelle: Rakkaus.

 

Beth Revis: Across the Universe – trilogia

Varjelus-avaruusalus on ihmiskunnan uusi toivo. Se matkaa universumin halki kohti Kentauri-maata, ihmiskunnan uutta kotia. Alus on itsessään pieni maailma, ja sen kyydissä on tuhansia ihmisiä, joista suurin osa ei milloinkaan tule näkemään määränpäätä. Matka kestää nimittäin 300 vuotta, siis monta sukupolvea. Osa matkustajista on kuitenkin nukutettu cryo-uneen, josta heidät herätetään vasta perillä. Heidän joukossaan on Amy, kirjan päähenkilö, ja hänen vanhempansa. Mutta Amy herätetään vahingossa 50 vuotta liian aikaisin…

Huikeata mielikuvituksen lentoa ja uskomattomia juonenkäänteitä.

 

Marcus Sedgwick: Revolver

Sedgwick’s story is so spellbinding that it will instantly send you to The Arctic Circle and a hundred years back in time.

Sig Anderson is sitting in a log cabin in Giron, a small mining town in Alaska, He is alone, except for the corpse of his father, frozen to death that morning when he fell through the ice on the lake. There’s a knock on the door. A stranger is asking for gold that Sig’s father has supposedly stolen from him, gold that Sig knows nothing about. The stranger keeps Sig  hostage in his own home, and his thoughts turn more and more to his father’s Colt revolver, hidden in the storeroom…

 

Anne Cassidy: Looking for JJ

How can a 10-year-old kill another? However, that’s what Alice Tully, 16, did six years ago, when she was still called Jennifer Jones. She has recently been released from jail, and is trying to start a new life under a new identity, living with her probation officer, Rosie. Rosie is one of the few who knows the truth. Alice dreams of normal life, but  lives in constant fear of discovery….

This novel really makes you think why such tragedies may happen, and that it is not impossible to feel sympathy for a killer.

 

John Boyne: This house is haunted

Eliza Caine has taken up a position as a governess for two children at Gaudlin Hall, Norfolk. When she arrives, she is greeted by the two children, Isabella and Eustace, whom she is supposed to look after, but no one else. There are no parents, and no sign of her mysterious employer. Eliza senses that something is very wrong in this house. From the moment she gets up the following morning, she feels that she is being followed by a malign presence….

The novel has a  classic setting:  A young orphan girl seeking employment, an isolated 19th century English country manor falling into disrepair, unexplainable events taking place. Perfect for those who love a good ghost story!

 

Omia suosikkejani vaikuttaviksi kirjoiksi:

Vaikuttava kirja on löytänyt tiensä luettavakseni jokseenkin joka kerta täysin sattumalta. Vaikuttavuutta ei siis voi välttämättä tietää etukäteen. Vaikuttavuus on lähes aina ollut minulle henkilökohtainen, usein tunnepitoinen kokemus tai älyllinen välähdys, joten välttämättä omat suosikkini vaikuttaviksi nuortenkirjoiksi eivät ole vaikuttavia muiden lukijoiden mielestä. Harmi, että vuosien varrella luetuista, ja lukuhetkellä vaikuttavalta tuntuneesta kirjasta, moni on päässyt sittemmin unohtumaan ja menettämään merkityksensä ja vaikuttavuutensa.

Mikael Niemi: Aivot pellolle hätkähdyttää teräväsanaisuudellaan ja jyrkillä mielipiteillään.

John Boyne: Poika raidallisessa pyjamassa loppukohtaus hätkähdyttää jokaista sivistynyttä ihmistä. Vai mitä?

Margaret Weisin ja Tracy Hickmanin Syyshämärän lohikäärmeet (Dragonlance-kronikat osa 1) oli ensimmäisiä lukemiani miekka- ja magiafantasiakirjoja. Löysin kirjan edesmenneen Martin lähikirjaston hyllystä, enkä osannut aavistaa, miten fantasiamaailmat kirjojen kautta aukeaisivat minulle. Samanlaisen elämyksen koin myös kauhunovellikokoelmien löytämisestä. Niistä erityisesti Clive Barkerin Veren kirjat -sarja herätti huomioni. Kyseiset kirjat ovat siis olleet henkilökohtaisesti vaikuttavia elämyksiä! J. R. R. Tolkienin Taru sormusten herrasta on minusta, ja myös yleisesti ottaen, varsin vaikuttava mm. laajuutensa, yksityiskohtaisuutensa ja fantasiagenren synnyn vuoksi.

Nuorten elämän hankaluuksista kertovat teokset ovat usein tehneet minuun vaikutuksen kuten Tuula Kallioniemen Toivoton tapaus, Rainbow Rowellin Eleanor & Park ja Holly Goldberg Sloanin Näkymätön poika.

Monet tieteiskirjat ovat olleet minusta omakohtaisesti vaikuttavia ja mielikuvitukseen vetoavia, näistä erityisesti: Johan Harstad: Darlah : 172 tuntia kuussa, Ally Condie: Tarkoitettu ja Beth Revis: Matka alkaa.

Maggie Stiefvater: Väristys on vain niin täynnä tunnetta.

Päivi Lukkarilan & Emilia Mäkisen En ikinä luovuta herättää varmasti tunnetasolla jokaisen lukijan toivomaan, että leukemiaan sairastunut tyttö paranisi.

Jukka Behmin Pehmolelutyttö hätkähdyttää aiheellaan. 15-vuotias tyttö rohkaistuu myymään itseään rahasta.

Netistä löydettyjä listoja vaikuttavan kirjallisuuden valintaan:

Maijan lista Kirjasammossa

Reetan lista Kirjasammossa

Vaikuttavat kirjat Voicen listalla

Forssan yhteislyseon äidinkielen ja kirjallisuuden kirjalista

Englanninkielisiä vaikuttavia kirjoja eri tavoin listattuina

 

Koosti: Satu