Jumalia ja salamoita

(”Salamavaras” on ensimmäinen kirja Rick Riordanin kirjoittamassa Percy Jackson-sarjassa)

Perseus Jackson, jota kaikki kutsuvat Percyksi, on ensimmäisessä kirjassa 12-vuotias poika, jolla on ADHD ja lukihäiriö. Percyllä on hyvin ailahtelevainen luonne, jonka takia hän joutuu usein ongelmiin koulussa, ja tästä johtuen hänet on erotettu lähes jokaisesta koulusta jota hän on käynyt.

Percy päättää parantaa käytöstään ja pysyä senhetkisen koulunsa listoilla, mutta kun luokkaretkellä hänen matikanopettajansa yhtäkkiä muuttuu Manalan hirviöksi, Percy huomaa että hänen päätöksensä käyttäytyä ja olla aiheuttamatta ongelmia ei ole täysin hänen käsissään. Hänet erotetaan taas, ja hänen äitinsä, Sally Jackson, kutsuu hänet käymään kotona.

Kotona odottaa äidin lisäksi ”Lemu-Gabe”, äidin ilkeä puoliso ja Percyn isäpuoli, ja Lemu-Gaben vastaväitteistä huolimatta, äiti ilmoittaa Percylle, että hän ja Percy ovat matkustamassa mökille kahdestaan. Tällä mökillä Percy saa tietää totuuden ADHD:staan ja lukihäiriöstään: hän on oikeasti heeros – puolijumala, Poseidonin poika. Hänen ADHD:nsa johtuu siitä, että hänen aivonsa käsittelevät tietoa nopeammin kuin useimpien, ja lukihäiriö siitä, että hänellä on ylimaallinen kyky lukea muinaiskreikkaa.Kun Percyn äiti kidnapataan, Percyn ystävä ja suojelija Groover johdattaa hänet Puoliveristen Leirille, jossa hänelle valkenee loput totuudesta: Zeuksen, Olympoksen ylijumalan, salama on varastettu, ja Zeus uskoo Percyn varastaneen sen. Epäilys ei ole täysin aiheeton, sillä jumalat usein käyttävät jälkikasvuaan välikappaleena jumalten välisissä riidoissa. Percy on kuitenkin syytön, mutta kun sota Poseidonin ja Zeuksen välillä muuttuu mahdollisuudesta välttämättömäksi katastrofiksi, jollei Salamaa palauteta kesäpäivänseisaukseen mennessä, Percy lähtee uhkarohkealle retkelle Haadeksen valtakuntaan hakemaan ylijumalan aseen.

y

Salamavarkaan jälkeen on julkaistu jatko-osat Hirviöidenmeri, Titaanien kirous, Labyrinttitaistelu ja Jumalten sota.

”Olympoksen sankarit” on kirjasarja joka Percyn sijaan keskittyy myös muihin hahmoihin. Esimerkiksi ”Eksynyt sankari”-kirjassa kirjan sankarit ovat pääosin Jason, Piper ja Leo, jotka lähtevät pelastamaan Percyä Roomalaisten leiriltä.