Ihmenaisen lyhyt ura YK:n tasa-arvolähettiläänä – järkeä vai ei?

DC-kustantamon supersankari Ihmenainen eli Wonder Woman sai lokakuussa 2016 kunniatehtävän. YLE uutisoi, että YK valitsi Ihmenaisen naisten ja tyttöjen tasa-arvoa edistäväksi kunnialähettilääkseen. Sehän sopi hyvin, sillä Ihmenainenhan on tunnetuin naispuolinen supersankari joka on koko uransa ajan kamppaillut rauhan puolesta.

Kaikille tämä ei kuitenkaan sopinut ja Ihmenaisen YK-pesti loppui lyhyeen, sillä jo nyt joulukuussa amatsoniprinsessa sai kenkää. 45 000 ihmistä oli allekirjoittanut vetoomuksen Ihmenaista vastaan.

“Vetoomuksessa sanotaan että alun perin Ihmenaisen luojat ovat saattaneet tarkoittaa hänen edustavan vahvaa ja itsenäistä naissoturia, jolla on feministinen sanoma, mutta todellisuus on täysin muuta. Hahmo on nykyisellään allekirjoittajien mielestä pelkkä luonnottoman kurvikas valkoinen nainen, joka on puettu niukasti ja paljastavasti.” (YLE 13.12.2016)

Täytyy ihmetellä, miksi YK soutaa ja huopaa näissä päätöksissään näinkin lyhyellä aikavälillä. Varsinkin kun 45 000 hengen äänillä ei saa edes Suomessa aikaiseksi kansalaisehdotusta eduskuntaan, ja YK sentään kattaa lähes koko planeetan. Aina löytyy näköjään mielensäpahoittajia, mutta on sitten eri asia, kannattaako jokaisen valittajan edessä panikoida ja perua heti tehtyjä päätöksiä.

Ihmenainen nimittäin on alkuaan hyvinkin feministinen ja aikakautensa eli 1940-luvun supersankareihin nähden hyvinkin omintakeinen hahmo. Hahmon loi amerikkalainen psykologian tohtori William Moulton Marston yhdessä vaimonsa ja heidän yhteisen tyttöystävänsä kanssa. Ei mikään standardijärjestely ainakaan 1940-luvulla.  Moulton kannatti vahvasti naisten oikeuksia ja oli ylipäätään mielenkiintoinen hahmo. Hän kehitti muun muassa valheenpaljastimen (lisää wikipediasta).

Se on kyllä totta, että vuosikymmenten saatossa Ihmenaisen hameen vesiraja on kohonnut hiljalleen ylöspäin ja kuppikokokin kasvanut, mutta toisaalta niin ovat myös miessupersankarien lihasmassa ja muut fyysiset piirteet ylikorostuneet. En tiedä, eroaako sarjakuvien nykylinja lopulta hirveästi nykyisestä ihan oikeiden ihmisten kauneusihanteista joita media on pullollaan, erityisesti ääripään fitness-tyylistä tai miespuolisten elokuvatähtien super-sixpackeista.

Piirroshahmot ovat lopultakin vain aikansa muodin ja ihanteiden kuvastin, eivät niiden muokkaajia. Ihmenainenkin pukeutui 70-luvulla valkoiseen kokopukuun ja seikkaili muodikkaasti salaisena agenttina. Hahmon ideologiaan on kuitenkin aina kuulunut se, että supersankarinainen pärjää siinä missä ne kovimmat supersankarimiehetkin, ei DC:llä ole suotta ollut vuosikymmeniä käytössä termi ”Trinity” eli kolminaisuus, jolla viitataan Teräsmieheen, Batmaniin ja Ihmenaiseen DC-kustantamon tärkeimpinä hahmoina. Eikä ainakaan nykymaailmassa ole minusta haitaksi, että Ihmenainen on historiansa aikana ollut nimenomaan rauhaa edistävä suurlähettiläs.

No, omapa on päätöksensä YK:ssa, mutta Ihmenaisen supersankariasun niukkuudesta ei voi vetää liian mustavalkoisia johtopäätöksiä, koska eivät ne miessupersankarihahmotkaan aina liian paljon palttoota päälleen kisko. Tässä iloksenne Marvelin vanhimpiin supersankareihin kuuluva, myös 1940-luvulla alun perin esiintynyt Atlantiksen prinssi Namor:

Namorin ”asuna” siis vihreät speedot, kultaiset rannekorut sekä yläkroppa, joka on niin leveä, ettei Namor mahtuisi edes bussin ovista sisään. Samaa uimapukuosastoa monet supersankarit edustavat. Sirkusasuistahan alkuperäisten supersankarien asut, viitat ja pitkien kalsarien päälle viritetyt pikkuhousut on kehitetty. Miksipä siis naispuolinen supersankarihahmo ei saisi olla näyttävän näköisessä asussa? Olisiko Ihmenainen kelvannut tasa-arvoa ajamaan paremmin jos hän olisi pukeutunut säkkikaapuun?

t. Jussi

 

P.S.: Hupaisa lause Ylen jutussa, jossa siteerattiin New York Timesia:
”The New York Times -lehti miettii, vetoaako 75 vuotta vanha hahmo nuoriin.”

Ainakin 78-vuotias Teris ja 77-vuotias Batman vetoavat kummasti edelleen nuoriin, samoin Ihmenaisen ikäinen Kapteeni Amerikka. 80-vuotias Mustanaamio on ehkä jo hieman kisasta ulkona. Ikäkisako tämä oli?

Ihmenaisen ja laajemman yleisön keskinäinen vetovoima mitataan viimeistään ensi vuoden heinäkuussa, jolloin Ihmenaisen oma ison budjetin elokuva saa ensi-iltansa. Vastaanotto oli lupaava jo taannoisessa Batman v. Superman: Dawn of Justice –elokuvassa, jossa Gal Gadotin esittämä Ihmenainen oli muuten kömpelön elokuvan parasta antia.