Historiallinen fiktio historian oppimisen välineenä?

Historiallinen fiktio on genre, joka yhdistelee faktaa ja fiktiota. Historialliseen fiktioon kuuluvat tekstit käyttävät hyväkseen historiantutkimusta ja niissä voi olla oikeita tapahtumia, mutta kertovat usein keksityn tai ainakin muunnellun tarinan. Niissä voi esiintyä sekä oikeita, että keksittyjä henkilöitä.

Mutta voiko historiallisesta fiktiosta oppia historiaa? Monet historiallista fiktiota lukeneet (tai katselleet tai pelanneet), voivat törmätä lukemiinsa asioihin tai aiheisiin muualla, kuten esimerkiksi oikeasti historiaa tutkivissa teoksissa. Silloin tuntee helposti, että tietää aiheesta jo etukäteen, vaikka tietääkin oikeasti vain jonkun tietyn kirjan juonen kannalta tärkeitä asioita, tai jotain joka onkin keskitty vain kirjaa varten.

On pidettävä huoli, ettei sekota historiallisesta fiktiosta oppimiaan asioita oikeaan historiaan. Mielestäni kirjailija Conn Iggulden käyttää hyvää käytäntöä, jossa hän lisää historiallista fiktiota olevien kirjojensa loppuun listan asioista, joita hän muutti kirjaa varten. Täten, jos lukija saa kirjasta kiinnostuksen teoksen käsittelemään historialliseen aiheeseen, hän voi tutkia aihetta tarkemmin, käyttämällä listaa apuna.

Eli vaikka historiallisesta fiktiosta ei aina saa ihan oikeaa käsitystä historiasta, se kuitenkin auttaa lukijoita kiinnostumaan historiasta ja tutkimaan sitä syvemmin. Suosittelen kaikkia lukemaan historiallista fiktiota ainakin joskus!

 

T. Tettiläinen