CARRIE FISHER 1956-2016: TÄHTIEN SODASTA IKUISUUTEEN

Näyttelijä ja kirjailija Carrie Fisher sai jouluaatonaattona sydänkohtauksen ja menehtyi muutama päivä myöhemmin 27.12.2016. Suru oli liikaa hänen äidilleen, näyttelijälegenda Debbie Reynoldsille, 84, joka kuoli vain päivää myöhemmin. Carrieta jäävät kaipaamaan niin omaiset, läheiset kuin valtaisa joukko faneja ympäri maailman. Myös Stoorin wannabe-jedit (tai sithit) ottavat osaa.

Suurin kaipaus saattaa kuitenkin olla Fisherin rakkaalla lemmikillä, ranskanbulldoggi Garylla, joka ei ymmärrä missä oma emäntä on. Garyn kaipaus ilmenee parhaiten koiran omalla twitter-tilillä.

Suurelle yleisölle Carrie Fisher on ollut yhtä kuin prinsessa Leia Skywalker, Tähtien Sodan sankaritar, kapinakenraali ja yksi Star Wars -franchisen tunnetuimmista hahmoista. Leian rooli uran varhaisvaiheessa leimasi Fisherin näyttelijäuraa pysyvästi, sillä monille hän jäi pysyvästi näyttelemänsä hahmon varjoon. Kuitenkin Fisher teki pitkän ja kunniakkaan uran niin elokuvissa, televisiossa kuin kirjailijanakin. Ilkikurisena ja huumorintajuisena tunnettu näyttelijä ei koskaan empinyt laskea leikkiä omasta itsestään. Fisher vilahtaakin monen parodian ja komediaelokuvan sivuroolissa kuten Star Wars -fanikulttuurista kertovassa komediassa Fanboys, joka kertoo ryhmästä SW-faneja reissaamassa kohti George Lucasin kartanoa.

Leia on ikoninen fiktiohahmo, jonka kohtalosta on turha kantaa huolta jatkossakaan. Leian näyttelijän elämä oli kuitenkin kaikkea muuta kuin prinsessaelämää. Fisherin kirjallinen ura ammensi paljon hänen omista elämänvaiheistaan, joihin kuuluivat sekä vaikeahko äitisuhde, ihmissuhteet, kaksisuuntainen mielialahäiriö sekä taistelu huumeriippuvuutta vastaan. Vaiherikkaasta elämästä oli ammennettavaa monen teoksen edestä, ja hänen vaiheensa kiinnostivat maailmanlaajuisesti. Sydänkohtauksen saadessaan Carrie oli tulossa lennolla Lontoosta kotiin Yhdysvaltoihin nimenomaan kirjakiertueelta, ei elokuvakiertueelta.

Fisher oli jo omat kuvauksensa hoitanut tulevaan Star Wars VIII -elokuvaan, joten Leia ei kuollut hänen mukanaan. Hänet nähdään vielä kerran kaukaisessa galaksissa omana aitona itsenään. Mikäli Voima (ja Disneyn tuotantokoneisto) niin tahtovat, saattavat Leian seikkailut voivat jatkua SW-franchisessa loputtomiin siitä huolimatta, että Carrie Fisherin maanpäälliset seikkailut ovat nyt päättyneet.

Esiintyihän nuori Leia tuoreimmassa Rogue One -elokuvassakin vilaukselta, samalla tekniikalla toteutettuna kuin elokuvassa ollut Peter Cushing. 22 vuotta kuolleena ollut Cushing “näytteli” Rogue Onessa Tarkin-hahmoaan haudantakaisesti CGI-efektien ja sijaisnäyttelijän voimin. Cushingin piirteet lisättiin tietokoneella roolia fyysisesti esittäneen näyttelijän kasvojen päälle ja erillinen ääninäyttelijä lausui repliikit. Leian tapauksessa nuori norjalaisnäyttelijä Ingvild Deila esitti nuorta prinsessaa, ja hänen kasvoihinsa yhdistettiin piirteitä Carrie Fisherin kasvoista. Eroa alkuperäiseen ei nopeasti katsottuna ehtinyt juuri huomata, joten mikään ei estä käyttämästä Leian hahmoa samalla tavoin myös seuraavissa elokuvissa, jos vain tekijöiden pokka kestää eivätkä fanit nosta aiheesta älämölöä.

Leia siis saattaa jatkaa elämäänsä kaukaisessa galaksissa, mutta Carrie Fisherin maallinen aika on nyt ohi. Hänen julkisuuskuvaansa ei voi enää erottaa hänen tärkeimmästä roolihahmostaan, mutta muistettakoon hänet silti myös omana itsenään, omintakeisena persoonana joka kykeni nauramaan elämän outouksille ja jopa kuolemalle. Toivoihan Fisher humoristisesti, että hänen muistokirjoituksessaan lukisi aikanaan kuolinsyyn kohdalla, että hän “hukkui kuunvaloon, kuristuneena omiin rintsikoihinsa” (drowned in moonlight, strangled in her own bra). Todella moni media ympäri maailman on tätä pyyntöä noudattanut, joten myös Stoori haluaa kunnioittaa Fisherin viimeistä toivetta:

 

Carrie Fisher (1956-2016): Hukkui kuunvaloon, kuristuneena omiin rintsikoihinsa.

 

Olkoon viimeinen nauru Carrie Fisherin.

t. Jussi