5 parasta Star Wars -elokuvaa

Star Wars/Tähtien sota on yksi maailman tunnetuimmista scifi-sarjoista esimerkiksi Star Trekin lisäksi. George Lucasin luoma sarja koostuu tällä hetkellä seitsemästä elokuvasta eli alkuperäisestä trilogiasta, esiosista ja vuonna 2015 julkaistusta jatko-osasta The Force Awakens. Mukana on myös vuoden 2016 lopussa julkaistu Rogue One, mutta sitä ei lasketa varsinaiseksi osaksi sarjaa. Sarja alkoi vuonna 1977, kun A New Hope julkaistiin. Edes Lucas itse ei uskonut elokuvan menestyvän, mutta Star Wars tunnetaan nykyään lähes kaikkialla maailmassa ja sillä on miljoonia faneja. Toisia elokuvista pidetään parempina kuin toiset eivätkä fanit ole mistään kaikki samaa mieltä. Tässä minun näkemykseni siitä, mitkä ovat 5 parasta Star Wars -elokuvaa. 

5.  Revenge of the Sith (2005)

Esiosatrilogian kolmas ja viimeinen elokuva on omalla listallani viidentenä. Monet ovat kritisoineet esiosia esimerkiksi huonosta näyttelystä ja tönkköisestä dialogista, ja vaikka olenkin jollain tasolla samaa mieltä, on Sithin kosto esiosista monien, myös minun mielestäni paras. Juonipaljastuksia vältellen voin sanoa, että jännitystä ei puutu. Elokuvassa Anakin Skywalker saa uuden nimen: Darth Vader. Vaikka dialogi onkin välillä hitusen töksähtelevää ja puutteellista, esimerkiksi Obi-Wan Kenobin roolissa oleva Ewan McGregor selviää osaltaan hyvin. Hyvin Mace Windun roolissaan pärjää myös esimerkiksi Samuel L. Jackson ja Padmé Amidalan näyttelijä, Natalie Portman. Sithin kosto on visuaalisesti näyttävä elokuva, jossa “täydentyy” koko Tähtien sodan tarina. Sithin kosto(eivätkä jotkut muutkaan sarjan elokuvat) ei välttämättä sovi herkimmille katsojille, sillä elokuvassa on paljon väkivaltaa.

4.  The Empire Strikes Back (1980)

On yleistä, että kaikkein parhaimmaksi Tähtien sota -elokuvaksi listataan Imperiumin vastaisku eli alkuperäisen trilogian toinen elokuva, jossa niin sanottuja plot-twistejä riittää. Minun mielestäni elokuva on todella hyvä, vaikka se ei ylläkään listallani kärkikolmikkoon. Tässä elokuvassa seikkaillaan aivan uusilla planeetoilla, kuten Dagobahilla, Hothilla ja Bespinillä. Kokoonpanoon saadaan myös uusia hahmoja, kuten Boba Fett ja Lando Calrissian, joka on tärkeä hahmo juonen etenemisen kannalta. Mainio juoni ja moniulotteiset hahmot vievät juonta eteenpäin ja esimerkiksi Leia Organan ja Han Solon suhde kehittyy. Elokuva päättyy cliffhangeriin, joka saa katsojan haluamaan katsoa kaikki seuraavatkin Tähtien sota -elokuvat. Imperiumin vastaiskulla ei ollut minuun sellaista vaikutusta, että se olisi yltänyt kärkikolmikkoon, mutta kaikkien muidenkin Tähtien sota -elokuvien tavoin se on hieno elokuva.

3.  Rogue One (2016)

Tähtien sota -elokuvista kaikkein uusin Rogue One ei ole osa varsinaista sarjaa, mutta vie silti merkittävästi juonta eteenpäin. Uusia hahmoja katsojille ovat muun muassa Felicity Jonesin esittämä Jyn Erso, Diego Lunan esittämä Cassian Andor ja Mads Mikkelsenin esittämä Galen Erso. Rogue Onessa esiintyy vain muutama aiemmista elokuvista tuttu hahmo, esimerkiksi Darth Vader. Elokuvassa seurataan kapinallisjoukkoa, jonka tavoite on pysäyttää Imperium, joka on juuri aloittamassa uuden aseensa, Kuolemantähden käytön. Elokuva on visuaalisesti vangitseva ja upea, siinä on hyvin vähän häiritseviä virheitä eikä sen katsomista edes malta lopettaa. Näyttelijöillä ei ole tönkköisyydestä tietoakaan ja katsojalle välittyvät varmasti kaikki ruudulla näkyvät tunnetilat. Yksi iso miinus Rogue Onessa on elokuvan alku, joka on yksinkertaisesti vain todella pitkästyttävä. Kaikki toiminta on tungettu elokuvan toiselle puoliskolle.

2.  Return of the Jedi (1983)

Jedin paluu on upea päätös Tähtien sodan alkuperäislle trilogialle. Elokuvan alussa pelastetaan Han Solo Jabba the Huttin kynsistä sekä Luken ja Leian että C-3PO:n ja R2D2:n toimesta. Yleisesti Jedin paluuta ei pidetä yhtenä parhaimmista, vaan alkuperäisen trilogian heikoimpana elokuvana. Itse en ole tuota mieltä. Imperiumin vastaiskussa kokoonpanoon lisätty Yoda kohtaa loppunsa kuollessaan sairauteen Dagobahilla. Elokuvan loppuratkaisu on samaan aikaan huikea, jännittävä ja koskettava. Vaikka Jedin paluu onkin listallani toisella sijalla, on silläkin huono puolensa: Ewokit. Nallekarhun näköiset Ewokit eivät parantaneet elokuvaa oikeastaan millään tavalla.

1.  A New Hope (1977)

Viimein on parhaan Tähtien sota –elokuvan aika! Se on minun mielestäni Uusi Toivo(alkuperäiseltä nimeltään pelkkä Tähtien sota), ihka ensimmäinen Tähtien sota –elokuva. Elokuva alkaa juuri siitä, mihin Rogue One päättyy. Toiminta alkaa heti elokuvan alussa eikä lopu koko elokuvan aikana. Uusi Toivo on sekoitus upeaa musiikkia, hyviä juonenkäänteitä ja paljon muuta. Kokonaisuudessaan Uusi Toivo oli huippumenestys, jonka ansiosta koko Tähtien sodan sarja tunnetaan koko maailmassa niin hyvin. Sen menestys johtuu siihen aikaan uudenlaisista erikoistehosteista. George Lucasille elokuvan teko oli suuri riski eikä hän ei uskonut elokuvan menestyvän ollenkaan ja päätti lähteä sen ensi-iltana lomamatkalle ystävänsä Steven Spielbergin kanssa. Yksi sana riittää kuvaamaan Uutta Toivoa: EEPPINEN.

Elokuvien lisäksi kannattaa tutustua myös Tähtien sota -kirjoihin ja sarjakuviin, joita on hyvin saatavilla kirjastoissa.

by: TET-harjoittelija